Profesor francez în boli infecţioase: Al doilea val de coronavirus este o fantezie

01 05. 2020, 09:06

Profesorul Didier Raoult, directorul Institut Méditerranée Infection din Marsilia, a afirmat că datele privind răspândirea coronavirusului arată că s-ar fi ajuns la o „curbă Bell”, despre care a susţinut că este un ciclu epidemic tipic, care ar trebui să excludă perspectiva unei reveniri.

„Povestea celui de al doilea val este o fantezie care a fost inventată în timpul gripei spaniole, care a început vara şi care nu are nimic de-a face”, a afirmat medicul francez citat de Express.

Potrivit acestuia, de obicei, o epidemie are o singură curbă. „Urăsc să fac predicţii, dar modul de evoluţie este destul de comun pentru epidemii. În trecut, epidemiile au dispărut cu mult înainte de a avea mijloace de a le opri. Au dispărut oricum”, a afirmat profesorul francez.

În continuare, acesta a susţinut că umanitatea nu a murit din cauza unei epidemii. „Epidemiile încep, accelerează, cresc, dispar şi nu ştim de ce”, a adăugat el.

Directorul Institut Méditerranée Infection din Marsilia a spus că planurile guvernului francez de a începe relaxarea măsurilor din 11 mai sunt justificate.

El face referire şi la rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii din Singapore care a prezis că 97% dintre cazurile de COVID-19 din Franţa se vor fi înregistrat deja în jurul datei de 7 mai.

Acest studiu a fost citat şi de preşedintele Emmanuel Macron atunci când a anunţat relaxarea măsurilor în Franţa începând cu 11 mai.

„Datele furnizate de preşedinte nu sunt extravagante. 97 la sută din cazuri se vor fi produs în jurul datei de 7 mai şi 99 la sută în jurul datei de 19 mai. Acesta este momentul în care ar trebui să fim capabili să limităm şi să izolăm persoanele infectate, ştiind că până atunci transmiterea virusului va deveni mult mai mică”, a mai spus Didier Raoult.

Premierul Edouard Philippe a declarat că Franţa va adopta un program agresiv de testare COVID-19 începând cu 11 mai şi a avertizat cetăţenii să fie disciplinaţi pentru a evita un nou focar, afirmând că există riscul unui al doilea val de coronavirus.

În prima parte a lunii aprilie, profesorul francez Didier Raoult a fost criticat dur de către mai mulţi oameni de ştiinţă pentru că promovează virtuţile hidroxiclorochinei în lupta cu pandemia de COVID-19 şi că studiile efectuate de acesta pe medicamentul folosit împotriva malariei şi a bolilor autoimune nu sunt bine argumentate ştiinţific. O serie de studii şi avertizări au arătat că hidroxiclorochina şi clorochina, tratamente folosite şi în România la unii pacienţi COVID-19, au reacţii adverse puternice care pot duce chiar la deces.

Matematician israelian: După 70 de zile, coronavirusul dispare, indiferent de restricţii

Afirmaţiile lui Didier Raoult legate de oprirea pandemiei de coronavirus după un singur val sunt susţinute şi de matematicianul israelian Isaac Ben-Israel, şeful programului de securitate la Universitatea Tel Aviv şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare.

Săptămâna trecută, acesta a prezentat o analiză în care argumenta că noul coronavirus îşi atinge maximul după 40 de zile de la apariţia într-o comunitate, iar apoi intră în declin, dispărând în cea mai mare parte după 70 de zile, cu sau fără impunerea măsurilor de prevenţie, potrivit The Telegraph.

Potrivit calculelor sale, graficul de infecţii zilnice, ca procent din numărul cumulat de infecţii, începe de la circa 30%, însă după şase săptămâni scade la 10%, iar o săptămână mai târziu, la final, atinge un prag de sub 5%.

„Analiza noastră arată că acesta este un model constant în toate ţările”, a susţinut Ben-Israel.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Veşti bune de la virusologul român Molnar Geza: Epidemia este în scădere. ”Deci se termină”

Când nu aveam epidemie de coronavirus, în România se murea mai mult de infecţii respiratorii

Cum a evoluat şi s-a răspândit coronavirusul la oameni

De ce mor de coronavirus şi tineri sănătoşi?