În aceste zile, atenţia noastră este îndreptată către pandemia de COVID-19, aceasta ocupa spaţii largi în mass media şi ne-a transformat într-un mod radical modul în care ne trăim vieţile, totuşi, nu trebuie să uităm faptul că chiar şi fără răspândirea noului coronavirus tot există un număr mare de potenţiale pericole pentru umanitate.
Din păcate, sau poate chiar din fericire, atenţia noastră este îndreptată către chestiunile care ne afectează în prezent. Raportul ”Supravieţuirea şi prosperarea în secolul XXI”, publicat de către Commission for the Human Future, un grup de cercetători care îşi dedica activitatea către soluţionarea celor mai mari probleme ale umanităţii, prezintă zece dintre aceste provocări fundamentale:
Trebuie subliniat faptul că aceasta nu e o listă o importanţei acestor ameninţări, ci doar o enumerare a acestora. Oamenii de ştiinţă care au lucrat la acest raport explică faptul că aceste ameninţări sunt variate, globale şi complexe şi că fiecare separat prezintă un risc catastrofal pentru civilizaţia umană. De asemenea, aceste pericole au rădăcini comune, iar rezolvarea acestora nu ar trebui să ducă la agravarea altora.
Citeşte şi:
Încălzirea globală prin care trecem nu poate fi comparată cu altă perioadă din ultimii 2.000 de ani
Încălzirea globală ne face mai bolnavi. Cum ne afectează schimbările climatice