Tusea, un simptom comun în COVID-19 şi alergii. Diferenţa dintre cele două afecţiuni

29 04. 2020, 16:00

Tusea este un simptom specific şi în COVID-19 şi în rinita alergică, boală al cărei sezon este în toi. Medicii spun că în cazul alergiei la polen oamenii nu fac febră.

„Nu apare febră la un pacient alergic care este afectat doar din cauza alergiei, nu avem dureri, nu avem sindrom pseudo-gripal, dureri musculare, nu avem stare generală din ce în ce mai alterată, nu avem dispnee, respiraţie dificilă, ca simptom de debut”, a declarat Camelia Berghea, medic alergolog.

Cel mai înşelător simptom este tusea, una din principalele manifestări ale rinitei alergice, dar care te poate duce cu gândul şi la infecţia cu noul coronavirus.

„La pacientul alergic avem două motive de tuse în mod obişnuit. Tuse generată de secreţiile nazale care curg şi în spatele nasului, la nivelul faringelui, şi care irită şi poate să fie o tuse seacă aparent. Dar fără febră. Mai poate să fie tuse care să sugereze astm bronşic”, a spus Camelia Berghea.

Medicul alergolog susţine că izolarea este bună pentru cei care au alergii.

„Dacă are simptome pacientul cu rinoconjunctivită sezonieră asta va face, va avea tendinţa să ducă mâna la nas, mâna la ochi, să îşi calmeze disconfortul. Şi sunt gesturile despre ştim acum că nu e bine să le facem decât dacă suntem curaţi pe mâini”, a mai declarat medicul.

O persoană alergică poate fi şi un agent de transmitere a coronavirusului mult mai activ, pentru că strănută mai des. De aceea, e important să poate mască atunci când iese din casă, potrivit Mediafax.     

Citeşte şi De ce avem alergii?