Japonia este casa unora dintre cele mai interesante ingrediente şi reţete culinare din lumea întreagă şi, după cum dovedeşte carnea wagyu, este şi locul de origine al unora dintre cele mai scumpe ingrediente. După cum notează Business Insider, această carne poate ajunge la 200 de dolari pentru aproape 500 de grame şi un exemplar „în viu” al rasei care produce această carne poate să fie vândut şi cu 30.000 de dolari.
Termenul ”wagyu” înseamnă în limba japoneză vacă, dar, în practică, este folosit pentru a denumi patru rase de vaci: Kuroge Washu, Akage Washu, Nihon Tankaku Washu şi Mukaku Washu; cu precizarea că ultimele două pot fi găsite doar în Japonia. Aceste rase de vaci sunt crescute pentru caracteristicile lor fizice care le fac mai rezistente la efort. După cum se poate vedea în clipurile în care acest tip de carne este gătită, aceste vaci s-au adaptat la fortul intens şi condiţiile dure de mediu cu ajutorul depozitelor de grăsime intercelulară. Astfel, grăsimea este distribuită în mod egal în întreaga masă musculară ceea ce, conform bucătarilor, îmbunătăţeşte gustul şi oferă cărnii o culoare rozalie.
Costurile ridicate la care se ridică acest tip de carne se datorează reglementărilor pe care le impune guvernul nipon asupra creşterii acestor văcuţe şi comercializării cărnii lor. Pentru a putea fi vândută, acest tip de carne este evaluat după doi factori: cantitatea de carne care poate fi obţinută de pe o carcasă şi modul în care grăsimea este distribuită în carne. În funcţie de punctajul obţinut, carnea poate fi aprobată sau respinsă pentru comercializare, iar un punctaj mai bun duce la un preţ mult mai mare.
În ceea ce priveşte fermele în care sunt crescute aceste vaci, de-a lungul timpului au apărut o mulţime de legende urbane: că aici animalele ar primi bere şi masaje zilnic; aparent, acestea se dovedesc a fi doar mituri. În realitate, creşterea acestor vaci depinde de regiune şi de fermier, totuşi, în general, aceştia cresc viţeii până la zece luni, pentru ca apoi să îi vândă către fermele de îngrăşare. În aceste ferme, văcuţele sunt hrănite de trei ori pe zi timp de doi ani cu un amestec de fibre şi concentrat caloric ridicat, obţinut din orez, grâu şi fân în timp ce sunt ţinute în boxe mici şi grăsimea reprezintă 50 din masa corporală. Doar vacile pentru reproducere sau cele gestante sunt lăsate să pască în aer liber.
După doi ani, în care văcuţele au consumat peste cinci tone de hrană, acestea sunt scoase la licitaţie, iar aici preţul unui singur animal poate ajunge şi la 30.000 de dolari. Totuşi, în 2002, un exemplar de bovină din prefectura Matsusaka s-a vândut pentru 50 de milioane de yeni, aproximativ, 400.000 de dolari; experţii explică faptul că carnea wagyu din această prefectură este apreciată pentru frăgezimea sa, aceasta fiind pusă pe seama văcuţelor virgine din care este obţinută. Cea mai cunoscută carne wagyu este cea Kobe, din prefectura cu acelaşi nume şi care este obţinută exclusiv de la tauri castraţi.
Citeşte şi:
Top 10 rase de vaci care dau cea mai mare cantitate de lapte