Una dintre problemele principale pe care le avem de înfruntat în cazul acestei pandemii este cea a imunităţii; dat fiind faptul că încă nu există un vaccin pentru coronavirus, unii experţi şi o parte a publicului speră ca imunitatea naturală, dobândită în urma infecţiei, să reprezinte o soluţie pentru reluarea vieţii normale. Din păcate, după cum arată un studiu recent, infectarea nu reprezintă o modalitate de a asigura imunitatea pentru contractarea ulterioară a virusului, notează Medicalxpress.
„În prezent, nu există dovezi că persoanele care s-au recuperat de la COVID-19 şi au anticorpi sunt protejate de o a doua infecţie […] Începând cu 24 aprilie 2020, niciun studiu nu a evaluat dacă prezenţa anticorpilor împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate la infecţiile ulterioare de acest virus la om”, explică oficialii OMS într-o declaraţie.
Conform acestui studiu şi a declaraţiilor, reînceperea activităţilor economice pe baza unor „certificate” de imunitate pentru persoanele care au suferit de COVID-19 reprezintă o idee proastă. Oficialii subliniază faptul că astfel apare riscul unei transmisii continue a virusului.
Cercetătorii subliniază şi faptul că testele actuale trebuie îmbunătăţite pentru a identifica anticorpii produşi de către infecţia cu SARS-CoV-2 de anticorpii produşi de către alte şase tipuri de coronavirusuri.
Citeşte şi:
Câţi ani ar mai fi trăit oamenii, dacă nu ar fi fost ucişi de coronavirus
De ce mor de coronavirus şi tineri sănătoşi? Explicaţiile oamenilor de ştiinţă