Meteoriţii ucid. A fost descoperit primul caz documentat care dovedeşte asta
Atunci când ne gândim la meteoriţi, tindem să îi asociem cu evenimente catastrofale, precum dispariţia dinozaurilor care a avut loc în urmă cu 65 de milioane de ani şi adesea ne întrebăm dacă un astfel de obiect ar putea să ne aducă sfârşitul. Şansele de a muri zdrobit de un meteorit sunt foarte mici, dar, după cum arată arhivele otomane, există cel puţin un astfel de caz, aceasta având loc în data de 22 august 1888 şi a dus la moarte unei persoane şi paralizia unei a doua persoane în Sulaymaniyah, un oraş care în prezent se află pe teritoriul irakian, notează Science Alert.
Oamenii de ştiinţă explică faptul că de la formarea sa şi până în prezent, suprafaţa terestră s-a aflat sub „bombardamentul” constant al rocilor venite din spaţiu, unele reuşesc să ajungă la sol în timp ce majoritatea sunt dezintegrate la contactul cu atmosfera. Datele de baze ale NASA arată că începând cu anul 1988 au fost înregistraţi 822 de meteoriţi îndeajuns de mari pentru a exploda; iar unii cercetători sunt de părere că, în medie, 17 meteori ar putea să intre în atmosfera terestră.
Deşi sunt spectaculoşi, meteoriţii care explodează nu fac victime, chiar şi meteoritul care a lovit Chelyabinsk, Federaţia Rusă, în anul 2013, şi care cântărea 654 kilograme nu a făcut victime umane, doar o serie de răniţi ca urmare a undei de şoc generate. Un studiu mai vechi, din 1951 notează faptul că este greu să identifici dovezi istorice convingătoare care să susţină posibilitatea ca o persoană să fi murit lovită de un meteorit şi asta din cauza„lipsei unor dovezi materiale că obiectele implicate în accidente au fost cu adevărat meteorice şi imposibilitatea de a supune interogării critice fie supravieţuitorii, fie martorii oculari ai evenimentelor senzaţionale descrise”.
Documentele pe care oamenii de ştiinţă le aduc ca dovezi pentru a susţine această afirmaţie sunt trei scrisori separate în care autorităţile locale raportează incidentul funcţionarilor de la Istanbul. În aceste scrisori este descris faptul că meteoriţii cădeau „ca ploaia” asupra unui sat şi că asta a dus la morea unui bărbat, paralizia unui al doilea şi la pierderea unei părţi din culturile agricole.
„Acest eveniment este primul raport din care se spune că un impact de meteoriţi a ucis un om [..] cu sprijinul a trei manuscrise scrise care raportează un eveniment în aşa detaliu”, au scris cercetătorii care au analizat arhivele otomane digitalizate. „Datorită faptului că aceste documente provin din surse oficiale ale guvernului şi scrise de autorităţile locale, chiar de către vizir, nu avem nici o suspiciune cu privire la autenticitatea lor”, mai adaugă aceştia.
Studiul a fost publicat în Meteoritics & Planetary Science.
Citeşte şi:
O proteină completă, descoperită într-un meteorit
Meteoritul care este mai vechi decât întregul nostru sistem solar