Un studiu efectuat pe şoareci de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia şi Universitatea Cagliari, din Statele Unite ale Americii, respectiv Italia, a subliniat o legătură importantă între abuzul de canabis în adolescenţă şi sensibilitatea creierului la prima experienţă a consumului de cocaină. Aceştia au ajuns la concluzia că această legătură reprezintă un factor important care determină dacă o persoană vulnerabilă va continua să folosească astfel de substanţe, notează Medicalxpress.
„Ştim din studii epidemiologice umane că indivizii care abuzează de cocaină au un istoric al consumului timpuriu de canabis şi că răspunsul iniţial al unei persoane la un drog poate avea un impact mare asupra dacă îl foloseşte în continuare. Dar rămân multe întrebări cu privire la modul în care expunerea timpurie la canabis afectează creierul”, explică dr. epidemiologul Denise Kendel, autoare a acestui studiu.
„Studiul nostru pe rozătoare este primul care a cartografiat mecanismele moleculare şi epigenetice detaliate prin care interacţionează cocaina cu creierele deja expuse la compuşii din canabis, oferind o imagine atât de necesară asupra mecanismelor biologice care pot creşte riscul de consum de droguri şi dependenţă”, adaugă şi Eric Kandel, autor al studiului.
Cercetătorii explică faptul că studiile efectuate de-a lungul timpului asupra cocainei s-au concentrat asupra reţelelor cerebrale dedicate căutării experienţelor plăcute. Totuşi, după cum explică dr. Philippe Melas, explică faptul că cele două tipuri de substanţe stimulează acelaşi proces care ne determină să căutăm experienţele plăcute, cu precizarea faptului că canabisul influenţează sistemul neurochimic al dezvoltării cerebrale, un proces care este în plină desfăşurare în perioada adolescenţei.
„Am descoperit că şobolanii adolescenţi care au fost pre-expuşi la WIN (n.r. un compus sintetic al canabisului) au avut o reacţie sporită la expunerea lor iniţială la cocaină. În special, am observat acest efect la soriceii adolescenţi, dar nu şi la adulţi”, explică cercetătorii.
„Acest studiu sugerează că adolescenţii care consumă canabis pot avea o reacţie iniţială favorabilă la cocaină, ceea ce le va creşte probabilitatea de a se implica în utilizarea sa repetată, astfel încât, în cele din urmă, să devină dependenţi, mai ales dacă prezintă vulnerabilităţi suplimentare de mediu sau genetice”, concluzionează dr. Denise Kandel.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Citeşte şi:
Consumul de canabis în adolescenţă afectează dezvoltarea creierului
Efectele pozitive ale canabisului în cazul depresiei sunt supraapreciate – studiu