Efectele colaterale ale măsurilor anticoronavirus în India: O fetiţă de 12 ani a murit încercând să parcurgă peste 100 de km pe jos

22 04. 2020, 09:18

Este şi cazul lui Jamlo Madkam, o fetiţă de 12 ani care lucra într-o fermă de ardei iute din statul Telangana ( în sudul Indiei). Rămasă fără loc de muncă, aceasta a plecat pe jos împreună cu alţi colegi de serviciu, printre care şi rude, către satul ei, situat la peste 100 de kilometri distanţă, în statul Chattisgarh, potrivit Reuters.

După trei zile de mers pe jos, ea a murit din cauza epuizării şi a deshidratării. Autorităţile indiene afirmă că investighează acum cine a trimis-o pe fată să muncească, având în vedere vârsta fragedă, dar şi distanţa faţă de casă. 
 
Legile indiene interzic angajarea copiilor cu vârste sub 15 ani, dar le permit acestora să îşi ajute familiile dacă au afaceri, însă numai în afara orelor de şcoală.
 
Activiştii pentru drepturile copiilor au afirmat că această portiţă este exploatată de către angajatori şi de către traficanţii de carne vie.
 
„Decesul acestei fete nu trebuia să aibă loc. Era doar un copil, nu un muncitor migrant. În fiecare an vedem copii care sunt duşi departe la muncă deoarece există atât de puţine oportunităţi. După patru luni, aduc înapoi un sac de chili din care familia se hrăneşte un an”, a afirmat Linga Ram Kodopi, activistă pentru drepturile omului în statul Chattisgarh.
 
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), o agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în India sunt circa 10 milioane de copii care sunt exploataţi prin muncă, deşi au vârste cuprinse între 5 şi 14 ani.