Decizie dramatică la o grădină zoologică din Germania din cauza pandemiei de coronavirus
Izolarea din cauza pandemiei de COVID-19 începe să aibă efecte din ce în ce mai extinse, afectând chiar şi grădinile zoologice, care depind de banii obţinuţi din tururi pentru a-şi îngriji animalele şi pentru a-şi plăti angajaţii şi utilităţile.
Conducerile acestor instituţii sunt puse în faţa unor alegeri extrem de complicate, după cum explică Verena Caspari, directoarea Grădinii Zoologice Neumünster din Schleswig-Holstein, Germania. Aceasta a declarat: „Dacă, şi acesta este într-adevăr cel mai rău caz, dacă rămânem fără bani pentru a cumpăra furaje sau dacă s-ar întâmpla ca furnizorul noştri de hrană să nu mai poată livra din cauza unor noi restricţii, atunci aş sacrifica animale pentru a hrăni alte animale”, notează ILF Science.
Aceste declaraţii trebuie tratate cu mare atenţie şi, cu cu siguranţă nu în sensul că uciderea unor animale din această grădină zoologică este iminentă. După cum explică chiar directoarea, posibilitatea de a eutanasia unele animale va fi luată în calcul doar atunci când instituţia va rămâne fără bani şi/sau furnizorii nu vor mai putea aduce hrană din cauza unor noi restricţii. Chiar şi în această situaţie nu se va ajunge direct la sacrificarea animalelor, Verena Caspari explicând faptul că se va încerca vânzarea unora dintre animale, cu precizarea că unele animale s-ar putea vinde mai greu.
Asociaţia Grădinilor Zoologice din Germania a solicitat guvernului federal un ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru a-şi putea îngriji animalele care, indiferent de starea de sănătate publică sau de cea a economiei, au nevoie de hrană şi de îngrijiri medicale, după cum explică preşedintele asociaţiei profesorul Jörg Junhold, directorul Grădinii Zoologice din Leipzig. Acesta subliniază faptul că problemele pe care pandemia le cauzează acestor instituţii nu pot fi reduse doar la aspectul financiar, unele grădini zoologice derulând programe de conservare a speciilor aflate în pericol de dispariţie: „O posibilă pierdere a acestei populaţii valoroase de animale ar fi un regres dur pentru lupta noastră pentru păstrarea biodiversităţii şi, prin urmare, ar însemna o catastrofă”.
Citeşte şi:
Puiul de tigru ”Covid”, raza de speranţă de la o grădină zoologică din Mexic
Nadia, primul tigru infectat cu noul coronavirus
OMS: se lucrează la peste 70 de vaccinuri împotriva COVID-19. Trei sunt în teste clinice
Coronavirusul nu a scăpat din laborator, iar oamenii de ştiinţă explică de ce