ANM, despre fumul de la Cernobîl: Vântul suflă spre Odesa. De miercuri, se va orienta către Rusia
„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie 2020, se apreciază că: în cursul zilei de marţi şi în prima parte a nopţii de 14/15 aprilie, direcţia dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa”, conform unui comunicat ale ANM.
Ulterior, din a doua parte a nopţii de marţi spre miercuri, circulaţia aerului se va reorienta şi se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est.
„Astfel, tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de îndepartare către estul Ucrainei şi apoi spre Rusia”, conform sursei citate.
Referitor la acest subiect, ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus, marţi, că, în prezent, incendiul nu constituie un motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României, dar că „direcţia vântului este şi spre ţara noastră”.
„În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă la Cernobîl, regretabil de altfel, cu acel incendiu de pădure, direcţia vântului sub o formă sau alta este şi spre ţara noastră, spre continentul european. Astăzi nu este motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României că ar putea să fie afectaţi de incendiul de acolo”, a spus, marţi, Costel Alexe, potrivit Mediafax.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) monitorizează permanent radioactivitatea mediului pe teritorioul naţional, inclusiv cea transfrontalieră.
„Începând cu data de 4 aprilie (debutul incediului de pădure de lângă CNE Cernobîl) şi până la data prezentei, RNSRM nu a înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/atenţionare, conform Ordinului de Ministru nr. 1978/2010, valorile înregistrate situându-se în tendinţa multinanulă de variaţie a acestei luni”, arată sursa citată.
Monitorizarea radioactivităţii mediului este efectuată permanent de RNSRM (prin intermediul a 37 laboratoare locale şi un laborator naţional de referinţă – ANPM şi 86 staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer), din subordinea MMAP şi are ca scop avertizarea/ alarmarea autorităţilor competente naţionale şi Comisiei Europene cu privire la identificarea de contaminări radioactive a mediului.
Pompierii ucraineni se luptă cu flăcările la Cernobîl, acolo unde, în 4 aprilie, un incendiu a pornit în jurul fostei centrale nucleare. Experţii spun că flăcările se întind pe o suprafaţă de 30 de kilometri în jurul Ceneralei de la Cernobîl, izolată încă din 1986.
Incendiul ar fi pornit de la un individ care „a vrut să se distreze”, dar a scăpat focul de sub control, din cauza vântului.