Celebrele pisici de la Muzeul Ermitaj îşi fac treaba de paznici şi în pandemie
Angajaţii muzeului au oferit mai multe detalii despre cum se descurcă cele 75 de feline în această perioada şi care este viaţa lor. După cum titrează publicaţia „kp.ru”, în perioada în care muzeul este închis publicului, angajaţii de la Serviciul de pază al muzeului au grijă de aceste pisici, le vizitează zilnic, le aduc mâncare şi apă, potrivit Rador.
„Sunt foarte bine îngrijite, sunt răsfăţate, bine hrănite, iar, din când în când, primesc şi unele delicii”, au precizat cei din conducere. Surse din cadrul muzeului au mai precizat că, după perioada de autoizolare, unele pisici vor fi date spre adopţie. Unele dintre ele se află „în slujbă” de peste 20 de ani.
„Le vom căuta câte un stăpân şi câte o casă destul de primitoare”, au declarat cei din conducerea muzeului. Pisicile care asigurau paza tablourilor existau în galerile şi catacombele Ermitajului din secolul al XVIII-lea.
Adevărata menire a motanilor din muzeu era să ţină departe rozătoarele care ar putea distruge tablolurile extrem de valoroase, sarcină pe care o au şi astăzi.
Istoria pisicilor din Ermitaj datează, de la începutului secolului al XVIII-lea, când Ţarina Elisabeta Petrovna a emis un decret, prin care solicita ca cei mai pricepuţi motani în prinderea şoarecilor să fie aduşi la curte. Ecaterina a II-a le-a conferit acestor pisici din muzeu statutul de paznici.