SUA ”privatizează” spaţiul cosmic
Studiile efectuate de-a lungul timpului asupra Lunii şi asteroizilor din Sistemul Solar au arătat că în afara atmosferei terestre se găsesc în cantităţi foarte mari o mulţime de metale şi minereuri pe care economia noastră le foloseşte. Odată cu semnarea unui ordin executiv de către Donald Trump, care încurajează exploatarea resurselor din spaţiul cosmic, SUA pare că face paşi spre privatizarea spaţiului cosmic, notează Futurism.
„Americanii ar trebui să aibă dreptul să se angajeze în explorarea comercială, recuperarea şi utilizarea resurselor din spaţiu, în conformitate cu legislaţia aplicabilă”, spune textul ordinului executiv.
Acest ordin executiv tratează spaţiul cosmic şi exploatarea resurselor din acesta ca o nouă expansiune către vest şi nu recunoaşte idee că aceste resurse ar trebui împărţite între toţi oamenii. „Spaţiul cosmic este un domeniu unic din punct de vedere juridic şi fizic al activităţii umane, iar Statele Unite nu îl văd ca pe un bun comun global […] În consecinţă, politica Statelor Unite va încuraja sprijinul internaţional pentru recuperarea publică şi privată şi utilizarea resurselor în spaţiul exterior, în conformitate cu legislaţia aplicabilă”, au scris juriştii în ordinul executiv.
În mod evident, alte state nu încurajează această idee de exploatare de către un singură ţară sau de către corporaţiile de pe teritoriul acesteia a resurselor din spaţiu, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitry Peskov a declarat: „orice fel de încercare de privatizare a spaţiului într-o formă sau alta, şi mi-e greu să spun acum dacă această situaţie poate fi văzut ca o încercare de privatizare a spaţiului, ar fi inacceptabilă”.
Adjunctul directorului Roscosmos, Sergey Savelyev, responsabil de cooperarea internaţională al agenţiei, a declarat: „Încercările de expropriere a spaţiului şi a planurile agresive de a acapara de facto teritoriile altor planete nu vor încuraja alte naţiuni să participe la o cooperare fructuoasă în acest domeniu”.
Citeşte şi:
Proiect FASCINANT al unor studenţi: cum putem exploata resursele naturale ale Lunii
Mineritul spaţial, noul obiectiv al miliardarilor de la Google
Chinezii vor să atragă pe orbita Pământului asteroizi, pentru a le valorifica zăcămintele!
Microbii ar putea fi folosiţi pentru a mina în spaţiu sau pe alte planete