O nouă poluare extrem de mare în Bucureşti. ”Este oribil, de-abia dacă mai poţi respira”
Locuitorii din Nordul Capitalei au reclamat în această dimineaţă, pe paginile lor de Facebook, că nu pot respira din cauza aerului poluat, care miroase a plastic ars. Ministrul Mediului, Costel Alexe, spune că fumul provine de la un incendiu de vegetaţie şi ard resturi de la fosta fermă de porci din Periş.
Oamenii au reclamat încă de marţi că aerul este irespirabil. Mulţi dintre ei au arătat că au semnalat problema autorităţilor.
„M-a trezit de pe la 5 dimineaţa un miros oribil, de plastic ars, de ibric uitat pe foc, de cauciuc topit – îl simţeam prin toată casă, căci noi stăm cu geamurile larg deschise noaptea. Iar acum văd asta în Airly, pentru zona dintre Buftea şi Baloteşti. Este oribil, de-abia dacă mai poţi respira! Ce aş putea face? Există un număr de telefon la care aş putea suna să fac o sesizare? Cred că în toată partea de nord a Bucureştiului se simte duhoarea asta, la noi fiecare cameră pute”, scrie Cătălina Bucur, o persoană care locuieşte în Nordul Capitalei.
„Dacă vă întrebaţi de ce miroase aşa, acum, afară: ,,Cineva a sunat la 112, aşa cum ne sfătuia ministrul Mediului acum mai bine de o lună. A fost transferat la Pompieri de unde a aflat asta: Arde groapă de gunoi de la Periş, pe o suprafaţă de 10.000 de mp. Vântul aduce tot fumul înspre Bucureşti”, potrivit unui postări de pe pagina Bucureştiul Enervant.
„Peste un oraş de milioane de oameni apasă un aer greu greu, irespirabil. Curg cu miile mesajele de la oameni din toate părţile Bucureştiului. Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Poliţia, Primăria Bucureşti ca de obicei…au scuze, scuze, tot felul de scuze. Nu e prima oară, doar că acum e cel mai rău. Vă amintiţi că şi la incidentele anterioare tot aşa erau: scuze că un incendiu, scuze că vântul, scuze că obiceiurile, scuze… Toate instituţiile astea le plătim NOI. Direct noi. Ca să evite/prevină astfel de incidente. Ce e mai mare în aceste instituţii: mafia sau/şi incompetenţa?”, spune şi Vlad Mixich.
„Garda de Mediu, Nu miroase a fum de mirişte, miroase a fum de gunoi/ cauciucuri. Şi cum se întâmplă fix numai noaptea spre dimineaţă? Ieri între ora 9 dimineaţă şi până azi noapte nu a mai mirosit. Azi pe la 6.00 fumul era atât de gros că a intrat în casă cu toate geamurile închise. V-aş trimite pozele de la senzorii de măsurat calitatea aerului, sunt ingrozitori, depăşiri de sute de ori a indicatorilor, este inadmisibil”, scrie o altă persoană care a sesizat aerul irespirabil, pe pagina Gărzii de Mediu.
Poluare de la „incendiu de vegetaţie”
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a explicat, miercuri dimineaţa, că mirosul urât provine de la un incendiu de vegetaţie care are loc pe teritoriul administrativ al comunei Periş, la limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-nord-vest de Comuna Corbeanca, potrivit Mediafax.
„Nu miroase a cauciuc ars sau a plastic, ci mai degrabă avem un incediu de vegetaţie. În urma incendierii unei suprafeţe semnificative de vegetaţie în zona Periş din judeţul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosuri specifice, fum înecăcios , resimţit de locuitorii din vecinătate şi de noi cei din Bucureşti, ca urmare a vitezei vântului. Echipele Gărzii de Mediu şi APM-ul sunt pe teren, în Nordul Capitalei pentru agestiona situaţia şi a evalua impactul incendiului de vegetaţie. Cel mai puternic se resimte în Corbeanca, Buftea, Otopeni. În această dimineaţă am avut discuţii cu cei de la ISU, care sunt pe teren şi în datoriria cărora este stingerea acestui incendiu”, a explucat Costel Alexe, la Digi 24 TV.
Şi Garda Naţională de Mediu a trimis corpul de control la Periş
„Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Din informaţiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvenţă, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată. În vederea limitării extinderii şi lichidării focarelor de incendiu, reprezentanţii legali ai UAT Periş au dispus prezenţa, la locul incendiului, a doua autospeciale şi a unui excavator. În timpul controlului, au fost impuse UAT Periş următoarele măsuri cu termene: – identificarea proprietarul/proprietarii terenurilor în vederea sancţionării contravenţionale; – impunerea de măsuri în vederea reducerii efectelor incendiului; – monitorizarea şi supravegherea focarelor de incendiu, pentru limitarea efectelor produse”, potrivit unei informări a Gărzii de Mediu.
ISUBIF: La incendiul de la Periş acţionează 2 autospeciale.În zonă sunt posibilităţi limitate de apă
Pompierii ISUBIF acţionează, miercuri, cu două autospeciale la incediul din zona de Nord a Capitalei, în zonă fiind posibilităţi limitate de apă, iar suprafaţa totală estimată care arde este de 20.000 de metri pătraţi, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF).
„ISUBIF intervine cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată (stuf) şi dejecţii provenite de la o fermă, deversate în două bataluri, pe un teren între localităţile Periş şi Dârza. Suprafaţa estimată este de aproximativ 20.000 de mp, fiind o ardere mocnită, fară pericol de extindere”, conform sursei citate.
Din cauza particularităţilor zonei, nu se poate înainta cu autospecialele de stingere până în apropierea locului de manifestare a incendiului, precizează pompierii.
„În sprijinul resurselor menţionate au mai fost direcţionate încă patru autospeciale de stingere, de mare capacitate, în zonă fiind posibilităţi limitate de alimentare cu apă. Incendiul a fost anunţat în cursul zilei de ieri (aproximativ ora 09:00) şi au acţionat trei echipaje de stingere. Operaţiunile au fost reluate în această dimineaţă”, mai spune sursa citată.
Firea, despre poluarea din Capitală: CSAT-ul trebuie să intervină! Populaţia este pusă în pericol
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine, pe Facebook, referitor la poluarea din zona Bucureştiului, provocată de un incendiu la o fostă fermă de porci, că este necesară intervenţia CSAT, pentru că populaţia este pusă în pericol. Ea reclamă lipsa unor informări corecte şi a măsurilor concrete.
„Am avut răbdare şi am aşteptat o explicaţie verosimilă din partea Guvernului, prin Ministerul Mediului! Nu am ieşit imediat cu declaraţii publice. Dar, în lipsa unor informări corecte şi, mai ales, a unor măsuri concrete pentru prevenirea unor astfel de “accidente” de poluare, care ne omoară încet dar sigur, mă văd nevoită să apelez la cel mai important for care veghează siguranţă cetăţenilor. Cum poţi să te numeşti Minister al Mediului şi ieri să postezi pe FB, palid, fără nicio îngrijorare, că e un incendiu de vegetaţie prin Ilfov, pe la Periş, şi să nu trimiţi controale şi verificări drastrice în zona? Unde e ministrul? De ce nu e pe teren?? Iar azi vii nonşalant, tot pe FB, să spui că arde o fosta fermă de porci de la Periş. Care, iată, a poluat jumătate şi Ilfov şi aproape tot Bucureştiul!”, susţine Firea, pe Facebook.
Edilul Capitalei spune că „este strigător la cer” şi „se muşamalizează ceva”.
„Este cineva acoperit! Se întâmplă ceva necurat şi Garda de mediu, care aparţine de Ministerul Mediului, sigur ştie şi nu comunica cinstit cetăţenilor! Exact cum au minţit şi când a poluat extrem un CET, prin arderea păcurii. Întâi au negat că s-a ars vreun fir de păcură. După ce am ieşit public cu documente care atestau la milimetru câte tone de păcură s-au ars, în ce zile, şi la ce ore, au fost nevoiţi să recunoască. Nu mai este suficientă doar demisia sau demiterea ministrului mediului! Asta este mâna criminală acoperită de guvern! Şi trebuie luate măsuri ferme în consecinţă! Dacă cetăţenii din Bucureşti şi din Ilfov se mai pot consideraţi apăraţi de instituţiile statului. Dacă nu, punem toţi mâinile pe piept şi aşteptăm apocaliptic să ne ia. Eu refuz acest din urmă scenariu!”, conchide primarul general.