Oliver Dowden organizează întâlniri virtuale cu reprezentanţii mai multor companii din tehnologie, săptămâna aceasta, pentru a discuta problema.
Măsura vine după incendierea mai multor antene 5G, după apariţia în mediul online a inor informaţii care pun dezvoltarea coronavirusului de introducerea tehnologiei 5G şi va testa angajamentele companiilor cu privire la libera exprimare.
„Am primit mai multe rapoarte privind daune provocate antenelor telefonice şi abuzuri asupra inginerilor de telecomunicaţii, aparent inspirate de teoriile conspiraţiei care circulă online”, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Digital, Cultură, Media şi Sport, referindu-se la incidente din Birmingham, Liverpool şi în alte oraşe.
„Cei responsabili de fapte penale se vor confrunta cu legea. De asemenea, trebuie să vedem că firmele de social media acţionează în mod responsabil şi acţionează mult mai rapid pentru a opri răspândirea absurdităţilor care încurajează astfel de fapte pe platformele lor”, potrivit Mediafax.
Departamentul nu a comunicat ce companii de tehnologie sunt convocate.
Teoriile false sunt răspândite pe platforme mai mici, cum ar fi Nextdoor, Pinterest şi siteul de petiţii Change.org, precum şi pe cele mai mari, inclusiv Facebook, Twitter, YouTube şi TikTok.
Oamenii de ştiinţă resping ideea unei legături între Covid-19 şi 5G, fiind biologic imposibilă.
Câteva dintre platforme au luat deja măsuri pentru a rezolva problema, dar nu au interzis discuţiile asupra subiectului.
Pinterest, de exemplu, limitează rezultatele căutărilor pentru coronavirus şi termeni înrudiţi la afişarea informaţiilor furnizate de organizaţii medicale recunoscute, dar nu are o restricţie comparabilă pentru 5G.