Radioactivitatea la Cernobîl, de 16 ori mai mare în urma incendiului de proporţii din pădurea din apropierea fostei centrale nucleare

06 04. 2020, 12:06

Incendiile au izbucnit sâmbătă noapte într-o pădure din zona de excludere  din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, în Ucraina, potrivit Euronews

De atunci, circa 124 de pompieri încearcă să stingă flăcările, pulverizând apă inclusiv cu ajutorul avioanelor şi a unui elicopter. Incendiul s-a extins pe circa 100 de hectare, în interiorul zonei de excludere de 2.600 de kilometri pătraţi stabilită după dezastrul din 1986, când a explodat reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl. În urma exploziei, un nor mare de radioactivitate s-a răspândit asupra unei părţi din Europa în ceea ce a fost numit cel mai grav accident nuclear din lume.

„Este o veste proastă: radioactivitatea este mai mare decât în mod normal, în centrul incendiului”, a anunţat duminică pe Facebook Yehor Firsov, şeful serviciului de inspecţie a mediului din Ucraina. Acesta a postat şi un videoclip care arată un contor Geiger care afişa un nivel de radioactivitate de 16 ori peste valorile normale, potrivit Euronews.

Autorităţile ucrainene au anunţat luni că în capitala Kiev, situată la circa 100 de kilometri spre sud, nivelurile de radiaţii se încadrau în cele normale. Declaraţia actualizată a acestora nu menţionează, însă, şi nivelul de radiaţii din zona incendiilor.

În ultimii 20 de ani, la Cernobîl nu a mai avut loc nicio activitate industrială. După accidentul nuclear din 26 aprilie 1986, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de oameni dintr-o zonă vastă din jurul centralei. În continuare zona este nepopulată în cea mai mare parte, acolo mai trăind circa 200 de persoane.

Citeşte şi:

Noi zone cu radiaţii periculoase, identificate recent în Pădurea Roşie de la Cernobîl

Valeri Kodemciuk. Istoria bărbatului rămas îngropat sub reactorul 4 de la Cernobîl

Miturile şi adevărurile din serialul Cernobîl. Ce s-ar fi întâmplat în cazul unei a doua explozii

Un medic american acuză că serialul „Cernobîl” este periculos şi că foloseşte informaţii inexacte