Acest aparat se numeşte RT-PCR şi este folosit în laboratorul direcţiei, de mai mulţi ani, pentru depistarea gripei porcine africane şi gripei porcine clasice.
„Noi lucrăm, suntem acreditaţi. Aparatele acestea au fost create pentru oameni, dar adaptate pentru noi. Pot fi folosite şi pentru depistarea COVID-19. Trebuie softul puţin modificat. Noi suntem aproape gata. Dar trebuie oamenii, medici, instruiţi în biologie moleculară”, a declarat directorul DSV Prahova, George Stratulat, potrivit Mediafax.
La rândul său, prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu, a afirmat că acest aparat nu a fost folosit până acum pentru depistarea COVID-19 întrucât a fost nevoie de mai multe avize.
„Fiecare trebuie să obţină de la superiorul său un acord. Am făcut demersurile de săptămâna trecută, am primit acceptul să facem un protocol. Lipsesc kiturile, dar vin săptămâna aceasta prin DSP”, a declarat Ionescu.
Potrivit acestuia, dacă sunt primite toate avizele, de vineri, acest aparat ar putea fi folosit în lupta cu coronavirusul. Acum, probele care sunt recoltate sunt trimise la Institutul Matei Balş.
Un alt aparat, din laboratorul Staţiunii de Cercetări Viniviticole Tg.Bujor din judeţul Galaţi, poate depista noul tip de coronavirus. Este vorba despre un echipament care până în prezent a fost utilizat pentru identificarea virusurilor la viţa de vie.
Autorităţile locale au anunţat că fac demersuri pentru a muta aparatul din laboratorul unităţii viticole în cel al spitalului din oraş. Este vorba despre un aparat performant, fabricat în urmă cu 11 ani, care a fost utilizat doar pentru depistarea dăunătorilor din viţa de vie. Ca să funcţioneze, aparatul trebuie să fie reconfigurat şi dotat cu kituri speciale de depistarea a coronavirusului.
„În laboratorul SCVV se află un aparat care a fost utilizat pentru depistarea viruşilor la viţa de vie. Acest Real-Time PCR poate fi configurat să identifice şi virus COVID-19! Laboratorul spitalului din Tg.Bujor, prin Doamna Doctor şi personalul de acolo, poate lucra cu acest aparat dacă: găsim să cumpărăm kiturile necesare acestor tipuri de analize şi alte echipamente necesare şi dacă se constată că putem folosi această aparatură în laboratorul spitalului”, a declarat primarul oraşului Tg.Bujor, Laurenţiu Gîdei.
Specialiştii au stabilit deja că aparatul poate fi utilizat la analizele pentru depistarea COVID-19.
„Aparatul este util în depistarea COVID-19. Nu contează proba de unde provine, plantă, om, animal. Se vor achiziţiona kit-uri speciale pentru COVID-19 şi apoi multă muncă”, a anunţat, pe Facebook, specialistul căruia i s-a cerut ajutorul pentru reconfigurarea aparatului.
Aparatul ar putea face primele analize pentru depistarea COVID-19 peste câteva zile.