Home » D:News » Sfaturi utile pentru a face faţă anxietăţii create de Covid-19

Sfaturi utile pentru a face faţă anxietăţii create de Covid-19

Sfaturi utile pentru a face faţă anxietăţii create de Covid-19
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.03.2020
Senzaţii de nelinişte şi îngrijorare pot apărarea în urma unui eveniment stresant, cum ar fi recenta declaraţie a unei pandemii globale. Aceste senzaţii sunt resimţite atât în România, cât şi la nivel global. Este important să învăţăm să ne gestionăm stresul înainte ca acesta să se transforme într-o anxietate şi panică severă.

Anxietatea poate apărea neţinând cont de rasă, etnie, sex, vărstă sau statut social. Ea este o reacţie normală la lucrurile incerte şi la cele care ne pot dăuna. Pentru mulţi dintre noi, COVID-19 proiectează din mintea umană un viitor foarte incert. Oamenii îşi fac griji pentru propria sănătate şi pentru cea a celor dragi. De asemenea, apare o mulţime de preocupări în ceea ce priveşte şcoala, locul de muncă, finanţele, neputinţa de a lua parte la evenimente şi hobby-uri.

Trebuie ştiut faptul că urmărind în mod excesiv ştirile legate despre acest virus, ne poate înrăutăţi starea şi ne poate agrava anxietatea. Să nu uităm faptul că există o mulţime de informaţii false ce apar în mass-media şi pe reţelele de socializare, de aceea e important să cunoaştem sursa unei informaţii. Aşadar, să le luăm pe acestea din surse sigure, cum ar fi comunicatele de presă din România sau alte state, site-uri ale autorităţilor statului pentru informarea populaţiei în ceea ce priveşte pandemia, site-uri care au conţinut bazat pe studii ştiinţifice sau precizări / explicaţii ale cercetătorilor, medicilor, specialiştilor din domeniu.

Trataţi cu seriozitate măsurile de siguranţă. Acţiunea este antidotul anxietăţii. Faceţi tot ce puteţi pentru a vă proteja pe dv., cât şi pe cei care sunt alături de dumneavoastră.

Măsurile de protecţie împotriva coronavirusului recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt:

  • spălaţi-vă frecvent pe mâini
  • evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul şi gura
  • rămâneţi acasă dacă începeţi să vă simţiţi rău, contactaţi medicul de familie şi ascultaţi sfaturile acestuia
  • solicitaţi asistenţă medicală din timp dacă aveţi febră, tuse sau dacă aveţi dificultăţi de respiraţie

Gândiţi in perspectivă! Atunci când suntem stresaţi, tindem să vedem lucrurile mai rele decât sunt şi să ne imaginăm scenarii cât mai negre.

  • întrebaţi-vă dacă nu cumva exageraţi cât de gravitatea consecinţelor acestui virus şi amintiţi-vă faptul că cei mai mulţi care suferă de această boală o au într-o formă blândă şi majoritatea se recuperează fără a avea nevoie de un tratament special. De asemenea, contemplaţi asupra faptului că vă subapreciaţi capacitatea de a face faţă acestui amalgam de trăiri intense şi veţi descoperi că puteţi găsi o modalitate de a-i face faţă

Aveţi grijă de dumneavoastră ! Pentru a menţine o atmosferă cât mai plăcută şi a avea un spirit pozitiv, este important să avem grijă de noi. Printre aceste lucruri putem enumera:

  • menţinerea conexiunilor sociale bune şi comunicarea deschisă cu familia şi prietenii.
  • stabilirea unui orar pentru activităţi şi hobby-uri de care să vă bucuraţi în casă (jocuri cu familia, încercarea de reţete noi, pentru gătit, citit, dansat, vizionarea de filme etc.).
  • pictura şi desenul, pe lângă aspectele creative şi estetice, au şi valenţe terapeutice. Aceasta tehnica de terapie prin colorat poate ajuta la combaterea anxietatii, depresiei, insomniilor si chiar tulburarilor psihice.Coloratul este extrem de benefic in exprimarea si eliberarea de anumite traume, vise, care nu se pot idendifica prin exprimarea verbala, ci doar prin desen.
  • menţinerea unui stil de viaţă sănătos, având o dietă echilibrată; faceţi exerciţii (există numeroase aplicaţii online pentru a face mişcare în casă) şi veţi obţine un somn de calitate. S-a descoperit ca miscarea reduce anxietatea cu 20%, fiind mai sigura decat majoritatea medicamentelor cu nenumaratele lor efecte secundar  De asemenea, evitaţi consumul de alcool, tutun şi alte medicamente pentru a face faţă stresului, fără recomandarea medicului.
  • puteţi încerca tehnici de meditaţie (le puteţi găsi pe youtube). Meditaţia este o metodă simplă şi utilă de autorelaxare, care ne ajută să ne familiarizăm cu noi înşine, cu modul în care funcţionează mintea noastră, cu gândurile, emoţiile, senzaţiile şi percepţiile noastre pentru a putea face schimbările pe care ni le dorim. Meditaţia presupune şi concentrarea întregii noastre atenţii asupra unui anumit obiect ales în prealabil, cum ar fi respiraţia. Astfel, veţi putea ajunge la un nivel crescut de conştienţă, o stabilitate a minţii, care ne permit să avem o stare calma, relaxată, deschisă şi flexibilă. Astfel, veţi reuşi să oferiţi corpului o şansă de a se stabili şi a se reajusta la o stare calmă.

Psihoterapeutul englez Silva Neves afirmă că panica este la fel de contagioasă precum virusul. Într-o stare de anxietate accentuată ne putem induce gânduri eronate precum acela că am putea fi bolnavi. În aceste momente nu este indicat să le ignorăm, ci să le verbalizăm sau să le notăm într-un carneţel şi să îl punem deoparte. Asfel, psihologul Elizabeth Turp ne recomandă ţinerea unui jurnal în care să notăm gândurile ce ne provoacă anxietatea.

Cum să îi explicăm copilului despre Covid-19

În mod inevitabil, copiii vor simţi anxietăţile părinţilor, le vor prelua şi vor observa schimbări în rutina zilnică. Îşi vor pune întrebări despre ceea ce se întâmplă în jurul lor: „de ce oamenii poartă măşti, de ce nu se duc la şcoală, de ce părinţii nu se duc la serviciu, de ce nu ies din casă ? etc”. Este important să îi ascultăm şi să vedem ce îi îngrijorează în aceasta privinţă.

Să nu vă fie teamă să vorbiţi cu ei despre acest virus. Dacă le ascundeţi acest lucru, ei vor simţi şi se vor simţi inferiori. Dacă le răspundeţi întrebărilor sincer şi în mod adecvat vârstei, îi puteţi ajuta şi pe aceştia să scape de anxietate. Puteţi să faceţi aceste lucruri în felul următor:

  • vorbiţi-le despre coronavirus într-un mod calm
  • întrebaţi-i ce ştiu deja despre virus, pentru a putea clarifica orice neînţelegeri pe care le-ar putea avea
  • spuneţi-le că este normal să experimenteze o anumită anxietate când apar situaţii noi şi stresante
  • oferiţi-le un sentiment de control, explicându-le ce pot face pentru a fi în siguranţă (de exemplu, să se spele pe mâini în mod regulat, să stea departe de oameni care tuşesc sau strănută)
  • încercaţi să nu îi copleşiţi cu informaţii inutile (de exemplu, ratele de deces), deoarece acest lucru le poate creşte anxietatea
  • asiguraţi copiii că virusul este mai puţin comun şi sever la copii comparativ cu adulţii
  • este benefic să le permiteţi contactul telefonic cu rudele sau cei apropiaţi lor pentru a se linişti că sunt bine.

Este important ca el să observe că se poate baza pe dumneavoastră şi să îl asiguraţi că veţi fi acolo pentru a-l ajuta indiferent de ce ar putea apărea în viitor. Oferiţi-le confortul de care au nevoie. Ei nu ştiu cum să îşi gestioneze anxietatea dar dumneavoastră puteţi fi un exemplu, rămânând calm şi de asemenea gestionându-vă propria anxietate.

Dacă vă simţiţi copleşit, nu ezitaţi să cereţi ajutorul unor specialişti. Puteţi căuta ajutor în mediul virtual . Cateva sute de psihologi voluntari au format un grup specializat in oferirea suportului psihologic pentru criza determinata de COVID-19. Cei care au nevoie de un specialist pot apela la unul dintre psihologii din registrul aflat pe pagina de Facebook PSYCOVID – 19. Suportul oferit de aceştia este gratuit.

Nu uitaţi! Deşi panica este molipsitoare, la fel este şi curajul!

Pentru a depăşi situaţiile de panică, de groază, de frică extremă, avem nevoie să acţionăm, să ne dezvoltăm şi să ne manifestăm curajul, calmul şi stăpânirea de sine pentru a putea acţiona fără teamă în sensul realizării dorinţelor.

Articol scris de Izabelle-Alina Gheorghiu, psiholog

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
Atomii se pot atinge între ei?
Atomii se pot atinge între ei?
Au fost găsite noi dovezi pentru rezervoare de apă și magmă pe Marte
Au fost găsite noi dovezi pentru rezervoare de apă și magmă pe Marte
Multe dintre animalele oferite în dar de Crăciun, abandonate în următorul an
Multe dintre animalele oferite în dar de Crăciun, abandonate în următorul an
Cum a fost rezolvat cazul unei femei dispărute în urmă cu 22 de ani?
Cum a fost rezolvat cazul unei femei dispărute în urmă cu 22 de ani?
Amendă de 5 milioane de euro pentru Netflix! De ce este acuzată platforma?
Amendă de 5 milioane de euro pentru Netflix! De ce este acuzată platforma?
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, are unghiile tăiate. Păi cine poate să aibă unghiile tăiate? Un terorist”
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, ...