Potrivit Agenţiei Uniunii Europene pentru controlul îmbolnăvirilor, fumătorii înrăiţi ar putea fi mai afectaţi de COVID-19 decât vârstnicii.
Fumatul poate creşte riscul de infectare cu COVID-19 şi poate duce la apariţia unor forme severe.
Astfel, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor recomandă includerea fumătorilor în categoria persoanelor vulnerabile în faţa virusului.
Într-un studiu publicat recent în British Medical Journal se arată că fumătorii necesită îngrijire la terapie intensivă sau ventilaţie artificială de trei ori mai des decât nefumătorii.
Totodată, într-un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor se arată că persoanele care s-au lăsat de fumat ar putea fi mai sensibile la coronavirus, faţă de cele care încă fumează, din cauza acţiunii unei enzime din celulele organismului lor.
În cazurile grave, la cei cu afecţiuni medicale preexistente şi cu imunitate scăzută coronavirusul afectează capacitatea pulmonară, fiind necesară ventilaţia mecanică a pacientului.
Vaporii din ţigările electronice pot transmite coronavirusul, a avertizat recent dr. Florin Mihălţan, pneumolog la Insitutul Marius Nasta. În emisiunea Marius Tucă Show, doctorul a spus că vaporii de la ţigara electonică au potenţial de contaminare şi cea mai bună protecţie e renunţatul la fumat.
„Ceaţa pe care o crează acei vapori este potenţial contaminată, la fel ca picăturile de salivă pentru cei din jur, dacă individul respectiv este o sursă de contagiune”, a spus Florin Mihălţan, medic pneumolog, potrivit Mediafax.
Dacă un fumător infectat cu coronavirus, dar fără simptome, ar renunţa la ţigări, ar putea identifica mult mai rapid semnele bolii, a declarat medicul Mihălţan.
„Se ştie că în 24 de ore îşi recapătă mirosul şi gustul. Să nu uităm că, între simptomele pe care le induce Covidul, apare şi această pierdere a mirosului şi a gustului. E un simptom care nu e semnalat foarte des în literatură, dar e prezent. În următoarele 48 de ore, 72 de ore, începe să simtă o eliberare a respiraţiei şi simte acest lucru şi la efort şi de multe ori scade şi simptomul major, tusea”, a adăugă Florin Mihălţan, medic pneumolog.
Şi în emisiunea Marius Tucă Show, doctorul Mihălţan a făcut referire la acest fenomen: „Ştiu că mulţi fumători se vor supăra de ceea ce urmează să spun, sunt tot timpul întrebat, având în vedere predispoziţia acestor eşantioane de a face boli severe, ce trebuie să facă să evite evoluţia. Ce le voi spune nu le va conveni, e momentul să se gândească la întreruperea fumatului. E un mod protectiv. Nu e valabil numai pentru coronavirus, aceeaşi predispoziţie de a face viroze de la virus gripal până la alte tipuri de infecţii sunt raportate pt fumători. Ţigara electronică, sunt cercetărori britanici care spun ca vaping-ul, aceşti vapori de la ţigara electonică au potenţial de contaminare. Pentru că noi ştim că picatura de salivă, care e emanată la momentul strănutului, este cea care transmite”.
Vă recomandăm să citiţi şi:
România, în carantină generală. Ce ai voie să faci şi ce nu, din 25 martie
Ce se întâmplă în corpul persoanelor infectate cu COVID-19 care ajung să moară
Coronavirusul a rămas pe suprafeţe până la 17 zile, pe nava de lux Diamond Princess
Coronavirusul nu a scăpat din laborator, iar oamenii de ştiinţă explică de ce
Virusologul român Molnar Geza: În România vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus
Şef de secţie de la Balş: Numărul celor infectaţi cu coronavirus ar putea depăşi 20.000 în România
Un bărbat a murit încercând să se trateze cu ”substanţa minune” promovată de Trump pentru COVID-19
Problemele digestive, primele simptome ale coronavirusului – studiu