Un bărbat a murit, iar o femeie se află în stare gravă după ce au ingerat o substanţă ce conţine clorochină, pe care Donald Trump a promovat-o drept tratament pentru coronavirus, în ciuda avertismentelor specialiştilor că nu s-a dovedit că tratează coronavirusul.
Un bărbat şi o femeie, cu vârste de 60 de ani, au înghiţit fosfat de clorochină, o substanţă folosită pentru curăţarea acvariilor, cu 30 de minute înainte de a ajunge la spital, au anunţat reprezentanţii direcţiei de sănătate din Arizona, citaţi de The Independent.
„Date fiind incertitudinile care planează în jurul COVID-19, înţelegem că oamenii înceacă să găsească noi metode pentru a preveni sau trata virusul, dar auto-medicaţia nu e cea mai bună soluţie. Ultimul lucru pe care ni-l dorim este ca spitalele de urgenţă să fie invadate de persoane care cred că au găsit un leac miraculos”, a afirmat doctorul Daniel Brooks.
Produsele farmaceutice care conţin clorochină şi hidroxiclorochină sunt prescrise de medici pentru tratarea malariei, iar unii specialişti le-au testat pentru coronavirus. Nu s-a stabilit, însă, cu exactitate că ar fi eficiente în tratarea COVID-19.
Totuşi, preşedintele Donald Trump a afirmat în mai multe rânduri că medicamentul va produce o turnură în tratamentul împotriva coronavirusului, în timp ce specialişti în sănătate din administraţia sa au respins aceste afirmaţii.
Dr. Stephen Hahn, comisar în cadrul Agenţiei americane pentru produse alimentare şi medicamente (Food and Drug Administration – FDA), a afirmat că fosfatul de clorochină va fi utilizat în studiile clinice pentru a i se testa eficacitatea, precizând că ar putea fi o „falsă speranţă” pentru americani împotriva focarului de coronavirus care a îmbolnăvit mulţi americani.
„Vom strânge aceste date şi vom lua decizii corecte pe baza lor cu privire la siguranţa şi eficacitatea tratamentelor. S-ar putea să avem un medicament potrivit, dar este posibil să nu fie în forma de dozare de acum şi s-ar putea să facă mai mult rău decât bine”, a afirmat dr. Stephen Hahn.
În Franţa, Institutul de Boli Infecţioase din Marsilia a decis să trateze toţi pacienţii infectaţi cu noul coronavirus cu hidroxiclorocină şi cu antibioticul azitromicină.
„În cazul acestui medicament, clorochina, faptul că este foarte eficientă a fost demonstrat pe un număr mic de pacienţi. Este un lucru pe care anumiţi metodologi îl critică, dar este realiatea. Date fiind rezultatele sale, nu este etic pentru noi să nu propunem acest medicament pacienţilor noştri”, a afirmat Philippe Brouqui, director medical la Institutul de Boli Infecţioase din Marsilia.