Home » D:News » ”Eram fericiţi şi nu ştiam”. Pandemia de coronavirus care a schimbat viaţa pe Terra într-un timp record

”Eram fericiţi şi nu ştiam”. Pandemia de coronavirus care a schimbat viaţa pe Terra într-un timp record

”Eram fericiţi şi nu ştiam”. Pandemia de coronavirus care a schimbat viaţa pe Terra într-un timp record
Publicat: 24.03.2020
Pandemia de coronavirus creşte numărul infectaţilor şi al celor decedaţi de la o oră la alta. În întreaga lume se fac eforturi pentru limitarea răspândirii: aproape un miliard de persoane sunt izolate în locuinţe, în spitale se testează fel şi fel de medicamente pentru a-i ajuta pe cei care au contractat virusul care provoacă COVID-19 să se însănătoşească, iar în diferite laboratoare ale lumii se lucrează sau se testează vaccinuri împotriva coronavirus.

Când se va termina pandemia de coronavirus? Nimeni nu poate spune încă cu certitudine. Cert este că viaţa pe Terra s-a schimbat aproape în totalitate pentru mulţi şi nu în bine. Un editorial din cotidianul El Pais, al jurnalistului Inigo Dominguez, a devenit viral pe internet. Intitulat ”Eram fericiţi şi nu ştiam”,  Dominguez remarcă transformarea prin care trece Spania şi nu numai.

„Duminică m-am dus la chioşcul de lângă mine, dar vânzatorul speriat mi-a spus că va închide. M-a trimis puţin mai departe. Plănuiesc să merg într-o zi la chioşcul de ziare care a rămas deschis, într-o excursie aproape pe furiş în aceste vremuri, şi să-l văd pe acel om care cu un curaj eroic îşi face treaba. Dacă aş putea, i-aş duce măcar o bucată de jamon. N-am cumpărat vreodată de la el, dar acum vreau să-l văd îndeaproape şi să o fac cu ochi noi. Mi se întâmplă să simt asta faţă de oameni pe care cu greu le-am observat. Nu am văzut ce aveam în faţa noastră. Nici măcar pe vecinul de pestre stradă, cu care am vorbit ieri pentru prima dată, din balcon, ca în clipurile italiene”, scrie el în editorialul citat de Mediafax.

În continuare notează: „Am avut o conversaţie şi cu brutarul. M-am dus devreme, era doar el şi mi-a înşirat un monolog parcă din Shakespeare. Mi-a zis: ‘Cred că este obligaţia mea să fiu aici, ca oamenii să poată cumăra. Este o datorie’. M-am gândit la ce spunea Churchill, că democraţia este atunci când cineva bate la uşa ta noaptea, iar tu ştii că este omul care îţi aduce lapte. Aşa şi cu brutarul meu, care este un pilon neluat în seamă al sistemului”.

„Îmi amintesc de o altă discuţie cu frizerul meu, înainte de a-mi imagina măcar că vom experimenta o astfel de situaţie. Vorbeam despre cum brusc ceea ce ni se pare normal poate dispărea. El este venezuelean şi experimentase deja, mi-a povestit multe. Am rămas atunci cu o frază. Mi-a spus că îşi aminteşte de viaţa de dinainte de a veni aici, de oameni, de conversaţiile cu prietenii, de trecerea timpului. ‘Eram fericiţi şi nu ştiam’, a spus. Mi-aş dori acum să-l sun şi să-l întreb cum este, dar nu am numărul lui de telefon şi nici nu ştiu cum îl cheamă. Şi toate astea deşi el este frizerul meu în mod obişnuit”, a mai scris  Inigo Dominguez.

Aproape un miliard de oameni izolaţi în case din cauza COVID-19

La nivel mondial, bilanţul pandemiei de coronavirus a depăşit nivelul de 16.000 de morţi, înregistrându-se peste 367.000 de cazuri de COVID-19, potrivit datelor furnizate luni seara de Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite.

Cele mai multe cazuri de infectare se înregistrau în China (81.496), Italia (63.927), Statele Unite (41.511) şi Spania (33.089).

Cele mai multe decese sunt în Italia (6.077), China (3.274) şi Spania (2.206). În Iran sunt 1.812 decese, în Franţa 674, în Marea Britanie 335, în Olanda 213, iar în Germania 118.

Totodată, cel puţin 900 de milioane de persoane din întreaga lume suni izolate la domiciliu în peste 30 de ţări, fie ca parte a măsurilor obligatorii impuse de autorităţi, fie în urma recomandărilor acestora, conform unei numărători realizate sâmbătă de AFP.

Majoritatea – în jur de 600 de milioane de oameni din 22 de ţări – sunt obligaţi să se supună ordinelor de izolare, precum în Franţa sau Italia. Restul măsurilor sunt impuse prin starea de urgenţă (ca în Bolivia), carantină (ca în principalele oraşe din Azerbaidjan şi Kazahstan) sau prin apeluri de a nu părăsi casele (ca în Iran).

Cea mai afectată ţară din Europa, până în prezent, Italia, este prima ţară de pe Bătrânul Continent care a impus populaţiei să se izoleze la domiciliu începând cu 10 martie.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase