Cum să munceşti eficient de acasă. Productivitate este peste medie
Google şi Twitter sunt printre primele companii care încurajează angajaţii să îşi îndeplinească sarcinile de serviciu de la domiciliu.
Condiţia ca o companie să reziste în situaţia de criză actuală este să îşi pună la punct sistemul tehnologic. Reţeaua de lucru trebuie adaptată muncii de acasă, iar angajaţii trebuie învăţaţi să foloseasca sistemul IT din propria locuinţă.
Pe de altă parte, în 2013, fosta şefă Yahoo, Marissa Mayer, a interzis angajaţiilor să mai lucreze acasă, bazându-se pe studii care declarau că discuţiile faţă în faţă, în pauzele de cafea sau ţigară, erau stimulatoare de idei.
Mayer considera că a lucra din propria locuinţă scade productivitatea şi deconcentrează angajaţii de la sarcinile pe care le au de îndeplinit.
Confesiunile unui Millenial care a muncit toată viaţa de acasă
Lucrează de 12 ani de acasă, de când şi-a început cariera. Are un job în IT şi colegi răspândiţi în toată Europa. Lucian Stănescu a povestit cum arată o zi din viaţa unui aşa-numit ”telesalariat”, în contextul în care mii de angajaţi români lucrează de acasă pentru prima dată din cauza noului coronavirus.
„În general, Încerc să am programul cât mai fix, încep cam în jurul orei 11 şi termin în jurul orei 7 şi jumătate, 8 seara. Pentru mine e destul de important să îmi fac o rutină şi am observat că asta îi ajută şi pe foarte mulţi să simtă că, de fapt, ei nu rămân acasă, că intră efectiv într-un birou. Mă asigur că înainte să îmi încep programul eu mă spăl, mănânc, mă îmbrac, la fel cum m-aş îmbrăca dacă aş ieşi afară, de exemplu”, a declarat Luci Stănescu, angajat IT, citat de Mediafax.
Există şi capcane pentru cei care sunt la început în experimentul muncii de acasă. Unii nu asociază casa cu munca, aşa că îşi ocupă timpul de lucru cu treburi casnice, nu încep şi nu termină munca la timp şi nu mai sunt la fel de productivi ca la birou. Există şi opusul.
„Pentru că nu mai sunt deranjaţi de colegi, interacţiunea cu colegii este mult mai mică şi au tendinţa unii oameni să lucreze foarte mult, să lucreze mult mai mult, ceea ce de fapt nu este sustenabil nici măcar pe termen scurt şi, drept urmare, după opt ore de lucrat foarte intens să ajungă să fie foarte obosiţi la sfârşitul zilei, mult mai obosiţi decât dacă lucrau la un birou”, a mai explicat Luci Stănescu.
15 sfaturi să munceşti mai eficient de acasă
De teama răspândirii coronavirusului, mulţi oameni şi-au mutat biroul acasă zilele acestea. Pentru unii, munca remote pare un vis devenit realitate, pentru alţii – o corvoadă. Oricum ar fi, e necesară multă disciplină. Cum poate fi obţinută? Cum să ne organizăm pentru a fi mai eficienţi?
Iată mai jos 15 sfaturi:
- Întâi de toate, nu sta în pajama. Îmbracă-te în hainele cu care ai merge de obicei la muncă. Pijamaua dăunează grav productivităţii!
- Defineşte-ţi clar spaţiul de lucru. Ideal e să-ţi amenajezi un birou, să stai pe un scaun de care să-ţi sprijini spatele.
- Nu, patul din dormitor nu e spaţiu de muncă. Dormitorul e doar pentru dormit şi relaxare!
- Trezeşte-te cu minimum jumătate de oră înainte de începerea zilei de muncă. Ai nevoie de timp pentru a te pregăti atât mental, cât şi fizic.
- Încalţă-te! Sigur nu stai desculţ la birou.
- Ascultă muzică în fundal, dacă asta te face mai eficient.
- Suprasolicitarea îţi poate pune probleme reale, aşa că defineşte clar orele de muncă.
- Cât îţi iei pauza de prânz, nu mai sta cu ochii în telefon sau laptop.
- Ia-ţi momente de respiro. Probabil că nici la birou nu munceşti non-stop în cele opt ore.
- Asigură-te că socializezi după muncă. Sună-ţi părinţii, prietenii, rudele.
- Nu trebălui prin casă în timpul orelor de muncă.
- Foloseşte căştile şi pune pe mute microfonul în timpul teleconferinţelor.
- Fii în contact permanent cu echipa ta.
- Ieşi la balcon să mai respiri aer curat. Îţi va limpezi mintea şi vei deveni mult mai productiv.
La sfârşitul zilei de muncă, dezactivează-ţi notificările pentru e-mailurile şi mesajele legate de serviciu. Nu uita, socializarea cu prietenii în afara casei este esenţială pentru starea de bine a celui care lucrează remote.