Experimentul împotriva COVID-19 care a dat rezultate într-un orăşel din nordul Italiei
Localitatea numără 3.300 de persoane şi toate au fost testate pentru infecţia cu coronavirus, însă niciuna nu a fost identificată ca purtătoare a coronavirusului.
Oraşul Vò, amplasat în Provincia Padova, a fost unul dintre cele 11 oraşe şi sate din centrul focarului COVID-19 al Italiei şi este, practic, locul de unde a pornit pandemia de infecţii cu coronavirus, potrivit Sky News.
Experimentul a presupus testarea întregii populaţii a oraşului, respectiv 3.300 de persoane. De asemenea, a fost impusă o carantină foarte strictă în cazul celor infectaţi şi a contactelor acestora.
Presa italiană, citată de Sky News, sugerează că oraşul nu a înregistrat cazuri noi, începând de vinerea trecută.
„Testarea a fost vitală, a salvat multe vieţi”, a spus primarul orăşelului, Giuliano Martini.
Andrea Crisanti, un expert de la Imperial College London, a declarat presei italiene că testarea întregii populaţii a făcut diferenţa. „În Vo, am testat toţi locuitorii, chiar şi cei care erau asimptomatici”, a afirmat Crisanti.
Situaţie disperată în Italia din cauza coronavirusului
Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns joi seara la 3.405 morţi în Italia, cu 427 de decese în plus faţă de miercuri, iar numărul total al persoanelor infectate era de 41.035.
Spitalele se confruntă cu mari probleme legate de resursele umane şi materiale necesare. Spitalul Papa Giovanni XXIII din oraşul italian Bergamo a comunicat joi că are nevoie „disperată” de personal medical şi echipamente din străinătate, în contextul epidemiei de coronavirus care afectează grav Italia, informează agenţia de presă ANSA, citată de Mediafax.
„Avem nevoie disperată de asistenţi şi medici, dar şi de aparate de ventilaţie respiratorie şi de dispozitive individuale de protecţie”, a declarat joi Stefano Fagiuoli, directorul Departamentului medical al Spitalului Papa Giovanni XXIII din Bergamo, oraş situat în apropiere de Milano.
„Personalul nostru, medici şi asistenţi, lucrează zi şi noapte, nenumărate ore, pentru a combate această situaţie incredibilă”, adaugă Stefano Fagiuoli într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Spitalului Papa Giovanni XXII.
„Nu ştim cât va dura această pandemie. Am două mesaje. Primul este pentru populaţie: vă rugăm să rămâneţi în case! Al doilea este pentru oricine ne poate ajuta. Organizaţia nonguvernamentală Cesvi ne ajută prin colectarea de fonduri pe platforma Gofundme, deci, dacă ne puteţi ajuta. Iar, dacă sunteţi personal medical, sunteţi mai mult decât bineveniţi pentru a vă uni cu noi în combaterea coronavirusului”, a subliniat el.