Bogaţii vor carantină în clinici de lux, însă pandemia poate fi un teribil factor egalizator – FT
În contextul măsurilor de izolare aplicate în întreaga lume, Bernard Kruger, cofondatorul Sollis Health, o companie medicală din Manhattan care oferă cazare persoanelor dispuse să plătească cel puţin 5.000 de dolari pe an pentru a evita spitalele aglomerate, a avut multe solicitări.
În contextul în care coronavirusul se răspândeşte în oraşul New York, dr. Kruger este implicat activ în tranzacţii. „În ultima lună a fost o nebunie. Primesc 75 de apeluri pe zi prin care sunt întrebat: «Pot intra în carantină în zona Hamptons? Rămân în oraş?»”
Unele persoane sun dispuse să plătească mai mult pentru condiţii mai sofisticate. „Persoanele cu o situaţie financiară bună îmi spun: «Aş vrea propria unitate de terapie intensivă acasă». Am fost sunat de oameni care mi-au spus: «Îmi puteţi spune de unde pot lua un aparat de ventilare respiratorie şi mă ajutaţi să îl monez?»”, precizează dr. Kruger, potrivit Mediafax.
„La fel ca şi în alte situaţii din era inegalităţilor, bogaţii şi săracii au opţiuni total diferite de reacţie la riscul letal generat de pandemia globală. În condiţiile în care cazurile de infectare s-au multiplicat în Statele Unite, cei mai bogaţi new-yorkezi au căutat refugii în reşedinţe secundare situate în zonele Hamptons, Aspen, St’Bart’s şi Palm Beach”, notează Financial Times într-un articol intitulat „Bogaţii confruntă virusul: «Pot intra în carantină în Hamptons?» / Chiar şi în era inegalităţii, o pandemie globală poate fi un factor major şi teribil de egalizare”.
Cum fug de coronavirus cei mai mulţi bogaţi
Mulţi fug folosind avioane private, evitând aeroporturile aglomerate, unde riscă să fie infectaţi. „Cererea este extrem de mare. De zece ori Super Bowl!”, afirmă Ricky Sitomer, directorul companiei Star Jets International. Pentru sume cuprinse între 15.900 şi 18.900 de dolari, Ricky Sitomer poate transporta o familie de patru persoane din New York în Florida. „Nu vor să utilizeze avioane comerciale”, explică el.
„În schimb, new-yorkezii mai puţin bogaţi se confruntă brusc cu probleme precum găsirea rapidă a unor locuri pentru lăsarea în grijă a copiilor, în contextul în care cel mai mare sistem educaţional public din SUA s-a închis începând de luni cel puţin o lună şi posibil pentru tot restul anului. Pentru oamenii săraci care lucrează, decizia care îi frământă este a opta între recomandările medicale de autocarantină la domiciliu şi deplasarea la serviciu pentru salariu. Iar pentru cei aproximativ 30 de milioane de americani fără asigurare medicală, există riscul ca epidemia de coronavirus să le aducă facturi medicale care să îi ruineze mult timp după încheierea crizei”, subliniază FT.
„Ca regulă generală, săracii au mereu de suferit în perioadele de criză”, afirmă David Blumenthal, preşedintele Commonwealth Fund, o asociaţie filantropică din domeniul sănătăţii şi politicilor sociale, şi fost profesor la Universitatea Harvard.
„Suspectez că este puţin probabil ca oamenii plătiţi cu ora să se autoizoleze, astfel că este mai probabil să se expună virusului. Criza va dura câteva luni şi nu am auzit ca în Congres să se discute despre concedii medicale de câteva luni care să fie plătite”, explică David Blumenthal.
„Din anumite puncte de vedere, coronavirusul se dovedeşte a fi şi un factor major şi teribil de egalizare. Au fost infectate staruri precum Tom Hanks şi Idris Elba, care probabil sunt vulnerabili din cauza stilului de viaţă caracterizat prin utilizarea avioanelor private. Au fost afectaţi manageri de companii care au participat la conferinţe de afaceri organizate în zone precum New York şi Boston”, constată FT.
Lucian Grainge, preşedintele Universal Music şi cea mai importantă personalitate din industria muzicală, a fost spitalizat zilele trecute, fiind diagnosticat ca având Covid-19. În zona Hamptons, unde medicamentul de reducere a febrei Tylenol a devenit un produs preţios, cele mai multe discuţii din weekendul trecut au fost despre un miliardar apropiat de preşedintele Donald Trump care a fost aproape de moarte din cauza coronavirusului. Persoanele cu vârste de peste 70 de ani sunt înspăimântate.