Alegerea unui aragaz bun, însă, poate fi destul de dificilă, dacă nu ştii de la început ce anume vrei şi care sunt caracteristicile dorite la un asemenea aparat. Sunt câteva lucruri care, aplicate corect, ţi-ar putea uşura mult misiunea de a te decide ce anume să achiziţionezi:
Cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci pentru a-ţi îndeplini obiectivul de achiziţionare a oricărui obiect, nu doar a unui aragaz, este să-ţi stabileşti de la bun început bugetul. Decide ce sumă doreşti să investeşti în acest electrocasnic şi caută doar în acest interval de preţ. Nu te vei lăsa astfel sedus de variante mai scumpe, de care nu ai neapărat nevoie şi nu vei cheltui exagerat. Majoritatea site-urilor de profil, de comerţ online, au opţiunea de a afişa produse într-o marjă de preţ prestabilită.
Nu toţi au aceleaşi aşteptări şi aceleaşi nevoi de la un aragaz. În funcţie de mărimea familiei şi de cât de mult va funcţiona aragazul, opţiunile diferă de la persoană la persoană. Nu are rost să iei un aragaz extrem de performant, dacă nu găteşti decât foarte rar şi foarte „basic”. În plus, trebuie să ţii cont şi de spaţiul disponibil în casa ta. Dimensiunile aragazelor diferă de la model la model. În general, un aragaz de dimensiuni mari are şi o capacitate mare: mai multe arzătoare (sau ochiuri) şi un cuptor cu un volum mai mare.
Ca orice aparat din casă, şi aragazul trebuie să se integreze vizual şi funcţional în design-ul bucătăriei. În funcţie de ce ai nevoie din acest punct de vedere, trebuie să ştii că există modele de aragaz cu capac din sticlă, cu capac metalic, cu butoane stilizate, panou de control amplasat în partea superioară, aspect cromat în totalitate, aspect retro, modele colorate în diverse culori, de la albul clasic la cel mai excentric portocaliu sau roşu posibile.
Materialele din care este construit aragazul sunt şi ele importante. Acestea sunt cele care dau durata de viaţă a maşinii de gătit. Pentru că un aragaz nu este un produs pe care-l cumperi pe termen scurt, ai vrea ca acesta să fie cât mai mult timp funcţional.
Aragazele clasice, cu spaţiul de gătit din inox, se murdăresc foarte uşor şi se curăţă mai greu, dar acestea sunt printre cele mai ieftine. Dacă preţul primează şi dacă nu te deranjează să depui puţin efort când cureţi aragazul, te poţi orienta spre unul din aceste modele.
Cel mai bun material de construcţie pentru interiorul cuptorului şi al plitei aragazului ieftin este emailul. Acesta se curăţă foarte uşor şi are o rezistenţă mai mare în timp.
Când vine vorba de grilajul care acoperă plita de gătit, fonta sau fierul sunt la fel de rezistente în timp, doar că fierul se curăţă mai uşor.
Pentru capac poţi opta pentru sticlă sau metal. Dar, din nou, dacă ţii la durabilitate, capacul metalic are şanse mai mari să reziste în timp şi va fi şi mai uşor de curăţat fără teama că-l vei deteriora.