„Vaccinul antigripal este mai mult decât recomandat femeilor însărcinate, dar şi celor care intenţionează să aibă un copil sau alăptează pe parcursul sezonului gripal (între lunile octombrie şi martie). Deşi sunt disponibile mai multe date de siguranţă pentru trimestrele doi şi trei, nu s-au dovedit efecte adverse nici la administrarea în trimestrul 1 de sarcină iar beneficiile vaccinării antigripale, care sunt certe, depăşesc categoric riscurile, care sunt discutabile. Rolul vaccinului antigripal este de a proteja mama şi fătul de gripă şi complicaţiile acesteia. Mai mult decât atât, dacă mama s-a vaccinat antigripal în timpul sarcinii (spre finalul ei), copilul va fi protejat de gripă în primele luni de viaţă, pentru că anticorpii care s-au dezvoltat traversează placenta”, explică Mona Zvanca, medic primar obstetrică-ginecologie.
Dr. Ruxandra Albu, medic primar obstetrică–ginecologie in cadrul Femme Boutique Medical, adaugă: „Evitarea aglomeraţiilor, purtarea măştilor de protecţie şi păstrarea riguroasă a igienei mâinilor sunt metode clasice de prevenire a gripei. În afara acestora, un regim alimentar din care să facă parte multe fructe şi legume bogate in vitamina C, ceaiuri (dar cele premise cum ar fi cel de musetel) cu multa lamâie precum si odihna care este cunoscuta a imbunatati imunitatea pregătesc corpul pentru a lupta cu gripele sezoniere. Alimentele pentru stimularea imunităţii – ghimbirul, cătina, citricele, echinaceea – pot fi de asemenea consumate, după un consult prealabil al medicului. Iar cand vine vorba de febra se poate administra acetaminofen la recomandarea medicului, se poate folosi cu incredere apa de mare pentru nas infundat, anumite siropuri de tuse in cazul aparitiei acesteia. Sub nicio forma nu vom administra antibiotic in cazul unei infectii virale ci doar prin aparitia unor complicatii – suprainfectii bacteriene confirmate in laborator si prin investigatii suplimentare”
Cât priveşte riscurile, Dr. Ruxandra Albu spune: „Gripa este periculoasa pentru sarcina nu prin efectul malformativ direct al virusului gripal ci prin efectul nociv al febrei asupra embrionului, iar in ceea priveste gravida aceasta este predispusa, datorita imunităţii scăzute, la complicaţii respiratorii cum ar fi sinuzita, pneumonia, insuficienta respiratorie sau chiar nastere prematură.”