Dr. Rafila: Cele mai multe cazuri de coronavirus din Bucureşti sunt legate de ”Pacientul 17”, fostul ofiţer MAI
„Dacă ne referim la Bucureşti saltul important a fost legat de contacţii aceleiaşi persoane. Noi am avut acest caz de la Administraţia Domeniu Pază, era şeful Pazei la Administraţia Domeniului Public Sector 4. Cred că e un model aşa de iresponsabilitate pentru simplul motiv că el a ascuns. Şi-a îmbolnăvit familia (fost ofiţer MAI, numit de presă Pacientul 17 – n.r.)”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie în cadrul emisiunii Marius Tucă Show.
În ceea ce priveşte numărul de 48 de cazuri de infecţii înregistrat până la ora transmiterii acestei ştiri, Rafila spune că nu se poate vorbi de minciună din partea autorităţilor.
„Se testează la noi în laborator cea mai mare parte din subiecte. Până la ora 16.00 nu mai sunt cazuri noi. Acum la cererea publicului nu putem să declarăm cazuri noi şi atunci trebuie să înţelegem că nimeni nu minte”, a explicat doctorul, potrivit Mediafax.
El a mai declarat că până acum, niciunul dintre pacienţii cu noul coronavirus de la noi din ţară nu este în pericol.
Dr. Alexandru Rafila: Nu discutăm despre posibilitatea închiderii Bucureştiului
BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Alexandru Rafila a declarat că nu se pune problema închiderii Bucureştiului în contextul epidemiei de COVID-19 din ţara noastră.
„Nu discutăm despre posibilitatea închiderii oraşului, ci despre faptul că nu există niciun argument de natură medicală pentru aşa ceva”, a declarat doctorul Rafila în emisiunea Marius Tucă Show.
„Noi ne găsim în această fază de încercare de a opri la porţile ţării boala şi în situaţia în care nu avem decât cazuri de import şi transmitere locală. Atât timp cât funcţionează această situaţie înseamnă că autorităţile de sănătate publică pot ţine lucrurile sunt control la un nivel acceptabil. Transmiterea comunitară înseamnă practic circul cu un mijloc de transport se transmite boala, nu mai putem avea această trasabilitate, numărul de cazuri creşte”, a explicat doctorul Rafila.
„Se întâmplă ca şi la gripa sezonieră. Atunci trebuie să ne gândim la măsuri de limitare a răspândirii. Cum se face? În primul rând autorităţile monitorizează numărul de cazuri, văd pe unde apar.
Măsurile sunt distanţarea socială, înseamnă suspendarea unor cursuri în şcoli şi universităţi. Limităm adunările publice, dar poate nu o să reuşim să facem permanent acest lucru. Noi trebuie să putem să prelungim cât mai mult durata”, a mai spus şeful Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti.
Informaţii privind intrarea Capitalei în carantină au început să circule în ultimele zile în mediul online, iar Grupul de Comunicare Strategică a transmis că este vorba de „informaţii false”.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 1.556 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19, iar alte 13.646 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală, a anunţat joi GCS.
„Până astăzi, 12 martie (joi – n.red.) pe teritoriul României, au fost confirmate 48 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 48 de cetăţeni care au contactat virusul, şase sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi. Persoanele confirmate cu infecţie cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din Cluj, Iaşi, Bucureşti, Constanţa, Timiş şi Dolj. Cele mai multe persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 (coronavirus) sunt în municipiul Bucureşti (20), acestea fiind internate în spitale de boli infecţioase şi sub permanentă supraveghere medicală”, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică (GCS).