Adrian Streinu-Cercel a afirmat că, în forma agresivă, coronavirusul COVID-19 dezlipeşte pneumocitele, având ca efect sufocarea şi fiind nevoie de ventilaţie artificială specială.
„Sunt două forme a coronavirusului, una mai uşoară şi una mai complicată. Evident, în Italia este forma mai complicată, L, care este şi în România. Bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile. În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe”, a afirmat Adrian Streinu Cercel miercuri seară, la Antena 3.
Oamenii de ştiinţă din China au descoperit două tipuri diferite ale noului coronavirus care provoacă îmbolnăviri la nivel mondial, lucru care indică că virusul COVID-19 a suferit cel puţin o mutaţie.
Într-un studiu preliminar, experţii de la Universitatea Peking şi Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că o formă mai agresivă a noului coronavirus a fost întâlnită în circa 70% dintre mostrele analizate, în timp ce 30% au fost generate de un tip de coronavirus mai puţin grav, denumit „tipul S”. Tipul mai agresiv a fost denumit „tipul L” de coronavirus, vezi aici mai multe despre el.
Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel a precizat că, pentru a funcţiona, un om are nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului.
„Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (…) şi din păcate acest virus (coronavirusul SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19 n.r.) nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze. Practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci, în terapie intensivă, noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi” a precizat acesta.
Din păcate, potrivit managerului Institutului pentru Boli Infecţioase „Matei Balş”, plămânii pot rămâne cu „o serie de sechele”, deoarece vindecarea se face cu cicatrici. În acest context, rezistenţa pacientului la efort este posibil să „se reducă dramatic”, iar unii pacienţi pot rămâne dependenţi de aparate de oxigenare, în cazul acestora calitatea vieţii fiind „mult redusă”.
Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel a precizat că aproximativ 5-10 la sută dintre cei cu forme severe rămân cu sechele în urma COVID-19. „Foarte multe persoane, respectiv majoritatea, se vindecă cu restitutio ad integrum, asta înseamnă cu refacerea în totalitate a structurii”, a adăugat acesta.
Referitor la tratamentul cu vitamina C care ar fi fost folosit cu succes în China împotriva coronavisului COVID-19, Streinu Cercel a catalogat informaţia drept „falsă cu majuscule” .