SuperLuna viermilor, prima Lună plină din martie

09 03. 2020, 11:00

Astronomii anunţă că urmează un fenomen numit „SuperLuna Viermilor”, prima Lună plină din luna martie, şi conform cunoaşterii populare, luna care marchează venirea primăverii. Aceasta este cea de a doua Superluna din anul 2020, prima având loc în februarie, notează Space.

SuperLuna viermilor va atinge punctul maxim în data de 9 martie, la ora 19:48, ora României, şi va putea fi observată în datele de 9, 10, 11 şi 12 martie. Trebuie precizat faptul că un astfel de eveniment durează în funcţie de definiţia folosită pentru a caracteriza acest eveniment. Mai exact, primul care a propus termenul de „SuperLună” a fost Richard Nolle, un astrolog care a stabilit în mod arbitrar limita 90% de vizibilitate a Lunii, fără a oferi o explicaţie sau un raţionament care să susţină o astfel de limită. Astfel, conform informaţiilor oficiale de pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, una dintre condiţiile SuperLunii, ilumininarea care să depăşească un procent de 90%, este îndeplinit în intervalul 9 martie- 12 martie.

Cea de a doua condiţie pentru apariţia unei SuperLuni este reprezentată de atingerea perigeului, acel punct al orbitei selenare în care distanţa dintre Lună şi Pământ este minimă. Atunci când cele două condiţii sunt îndeplinite: perigeul şi Lună plină, atunci Luna ne va părea cu 14% mai mare şi cu 30% mai luminoasă în comparaţie cu punctul în care luna se află la apogeu (atunci când orbita satelitului atinge cel mai îndepărtat punct). În aceste condiţii, trebuie precizat faptul că pentru o persoană obişnuită diferenţele sunt insesizabile şi că astronomii au nevoie de instrumente performante pentru a face aceste obsevaţii.

Citeşte şi:

Prima Super Lună din acest an va avea loc în acest weekend

NASA insistă: „SuperLuna nu provoacă dezastre naturale!”

Calendar astronomic pentru 2020. Ce fenomene spectaculoase vor avea loc pe cer anul viitor

Lunile pot avea luni la rândul lor? Un nou studiu susţine că este posibil