Raed Arafat a declarat, la sediul Ministerului de Interne, că toate şcolile în care va fi confirmat un caz de coronavirus vor fi închise.
„S-a aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecţie cu coronavirus”, a afirmat Raed Arafat într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAI, potrivit Mediafax.
„Începând de azi se aprobă luarea măsurii de interzicere a oricărei activităţi care presupune participarea a unui număr mai mare de 1.000 de persoane. Pentru activităţile cu un număr mai mic de 1.000 persoane, măsura va fi adoptată la nivel local pentru fiecare eveniment în parte pe baza unei analize a riscurilor şi a tipului de activitate, cu avizul prealabil al Direcţiei de Sănătate Publică. Aceste măsuri sunt prevăzute până la 31 martie, dar pot fi prelungite în funcţie de evoluţiile la nivel european. Măsura vizează atât evenimentele publice cât şi cele private desfăşurate în interior şi evenimentele în aer liber. E o măsură preventivă, dar necesară”, a declarat Raed Arafat.
„Referitor la persoanele sub 1.000 deciziile se vor lua în funcţie de evaluarea riscului. Se va lua în considerare densitatea mulţimii şi spaţiul în care se găsesc participanţii. Va fi luată în vedere natura evenimentului şi a contacţilor, e vorba de tipuri, dacă e vorba de copii, adulţi, etc. De asemenea, dacă participanţii sunt înregistraţi sau nu. Vom lua în vedere posibile expuneri la coronavirus anterior acestui eveniment. Vom lua în considerare vârsta pacienţilor. Foarte important e şi scopul sau tipul acestei activităţi existând diferenţe între manifestările de tip religios, sportiv, politic. E luat de calcul modul călătoriei prin care vin participanţii”, a explicat secretarul de stat Horaţiu Moldovan.
Secretarul de stat, Raed Arafat, a anunţat şi decizia de a interzice accesul în spitale al studenţilor şi al aparţinătorilor pacienţilor, până la data de 31 martie.
„S-a luat măsura de sistare până la 31 martie a stagiilor practice în spitale pentru studenţii universităţilor de medicină şi farmacie, precum şi vizitele aparţinătorilor persoanelor internate. Se exceptează studenţii care participă voluntar.
Multe spitale au amfiteatre şi studenţii vin în număr mare pentru a participa la cursuri. Pentru a proteja mai mult spitalul, cadrele medicale şi pacienţii, considerăm că această măsură e necesară”, a declarat Arafat într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAI.
Raed Arafat a declarat că meciurile de fotbal vor putea avea loc fără spectatori. Secretarul de stat în MAI le-a recomandat românilor să nu vină în ţară dacă vin din zonele afectate de infecţiile cu noul coronavirus.
Acesta a mai spus că este pentru prima dată când astfel de măsuri se iau pe teritoriul României.
„De astăzi (duminică – n.r.) intră în aplicare aceste reguli. Ştim şi ne cerem scuze că această măsura va produce nemulţumiri şi un disconfort pentru unele persoane sau unele entităţi, cluburi, etc, dar este o discuţie amplă care a avut loc, şedinţa de alaltăieri a durat aproape 6 ore în care s-au discutat aceste lucruri”, a afirmat Raed Arafat.
De asemenea, Raed Arafat le-a recomandat tuturor românilor care vor să vină în ţară din străinătate să nu ajungă în România dacă vin din zonele afectate de infecţiile de coronavirus.
„Cetăţenii să evite călătoriile în zonele afectate, iar cetăţenii români aflaţi în zonele afectate să evite deplasarea. Dacă ei se află în zonele afectate şi venind aici la părinţi, bunici, la persoane în vârstă şi aducând aici riscul infectării, nu face decât să pună în pericol viaţa lor. De aceea recomandăm evitarea la maxim a deplasării din zonele afectate către ţară. Situaţia e bineînţeles temporară, însă necesită implicarea noastră a tuturor şi colaborarea noastră la toate nivelurile, la nivelul autorităţilor, comunităţilor locale şi al fiecărui individ. Cetăţenii români care vin din zonele afectate li se vor aplica regulile pe care le cunoaşteţi, carantina sau autoizolarea”, a subliniat Arafat.
El a declarat că este pentru prima dată când se iau astfel de măsuri pe teritoriul României în ultimii 30 de ani.
Oficialii Metrorex ar trebui să vină cu soluţii ca să nu existe aglomerările de oameni la metrou la orele de vârf, a solicitat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, în contextul răspândirii coronavirusului.
„Sunt aspecte pe care nu putem să le controlăm complet. Clar, dacă este lume într-o staţie de metrou şi aşteaptă, cel mai bine este să se organizeze aceste lucruri şi să nu fie o aglomeraţie majoră, poate cei de la metrou trebuie să găsească nişte soluţii în acest sens”, a declarat Raed Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă le-a recomandat oamenilor să stea relativ departe unii de ceilalţi.
„Iar acolo unde sunt persoane multe, cel puţin să încerce să se îndepărteze, să nu fie aproape unul de celălalt. Măsurile pot să fie crescute totuşi la nevoie. La acest moment, s-au luat măsurile pe care le-am zis despre adunările publice, private. Nu intrăm încă în alte domenii şi alte situaţii. Acum, considerăm că asta este suficient pentru a limita răspândirea până la un nivel. Dacă se impun alte măsuri, vor fi decise la momentul respectiv”, a completat Arafat.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a anunţat că, până duminică, în România au fost depistate cu noul coronavirus 13 persoane şi alte 15 se află în carantină instituţionalizată.
În ţara noastră, situaţia, duminică la prânz, arăta că 12.734 de persoane se află în auto-izolare şi 15 sunt în carantină instituţionalizată.
„Sâmbătă au fost înregistrate 89 de apeluri la 112 legate de noul coronavirus, dintre acestea, cele mai multe – 14, au fost în Bucureşti”, a declarat Horaţiu Moldovan într-o conferinţă de presă susţinută, duminică, la sediul MAI.
În ceea ce priveşte situaţia bolnavilor, până acum au fost înregistrate 13 cazuri, dintre care patru au fost declarate vindecate şi externate.
„Celelalte sunt monitorizate medical, cei mai mulţi nu prezintă simptome şi au o stare generală bună. Avem şi pacienţi cărora li se acordă o atenţie sporită, ca urmare a vârstei înaintate şi care prezintă comorbidităţi şi boli cronice asociate care le ridică riscul medical”, a mai spus secretarul de stat.
Raed Arafat a anunţat că în proiectul de hotărâre care va fi emis de Guvern vor fi incluse şi persoanele care se află în autoizolare la domiciliu. Secretarul de stat în MAI a spus că celor care nu pot acoperi costurile le vor fi decontate sumele pentru masă, de la caz la caz.
„Referitor la decontarea cheltuielilor de carantină există deja un proiect de hotărâre care va fi emis de Guvernul României, la propunerea Ministerului Sănătăţii, privind procedura de decontare”, a declarat Raed Arafat.
El a adăugat că a solicitat şi includerea persoanelor aflate în autoizolare pentru a le fi decontate cheltuiele, oameni cărora trebuie să li se asigure masa în acea perioadă de 14 zile.
„Am solicitat şi există sprijin în acest sens să includem şi persoanele aflate în izolare, dacă ele nu pot să se autosusţine şi atunci să se poată deconta costurile şi pentru cei care sunt în autoizolare şi cărora trebuie să li se asigure masa şi sprijinul în timpul autoizolării. Bineînţeles de la caz la caz”, a conchis Arafat.
Raed Arafat a anunţat că Ministerul Sănătăţii va dispune măsurile pentru a lărgi baza unde pot fi făcute analize pentru coronavirus. Secretarul de stat în MAI a precizat că definiţia privind un caz suspect de infectare cu noul virus va continua să fie actualizată.
„O altă măsuri este că Ministerul Sănătăţii va dispune măsurile pentru a lărgi baza unde se pot face analize pentru coronavirus”, a afirmat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă susţinută duminică la sediul MAI.
Arafat a adăugat, referitor la definiţia de caz suspect cu noul COVID-19 că „DSP va continua să o actualizeze”.
„Aşa că definiţia de caz va continua să fie modificată în funcţie de evoluţii”, a completat el.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat că românii care au fost în carantină în alte state şi care au certificate medicale care să dovedească acest lucru nu mai trebuie să intre în carantină la intrarea în ţară.
„Referitor la cetăţenii români carantinaţi în alte ţări şi deţin certificate medicale nu li se impune o nouă măsură a carantinei la intrarea în ţară. De exemplu, cei care au fost în Japonia şi au făcut carantina la bordul Diamond Princess nu mai trebuie să facă carantină, dacă au certificate medicale”, a declarat Raed Arafat, duminică, într-o conferinţă de presă la sediul MAI.
El a adăugat că unităţile sanitare s-au confruntat cu multe solicitări de la oameni de a da cerficat care să ateste că ei nu au coronavirus.
„Unităţile sanitare s-au confruntat cu mai mult cereri că ei nu sunt bolnavi cu coronavirus. Deci unităţile sanitare nu testează decât în condiţii clare şi nu emit certificate la cerere care să spună că persoana e bolnavă”, a completat Arafat.
Acesta a mai precizat că persoanele aflate în izolare la domiciliu şi pentru care nu s-a scurs perioada de 14 zile nu au voie să plece din izolare şi să facă deplasări în străinătate.
„În ceea ce priveşte persoanele aflate în izolare la domiciliu pentru care nu s-a încheiat perioada de 14 zile şi care vor să plece în străinătate, am primit mai multe cereri de la persoane spunând că au bilete, se va interzice ieşirea din izolare şi deplasarea în străinătate”, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat.
O decizie privind o eventuală supendare a curselor aeriene din România către zonele aflate în carantină în Italia din cauza coronavirusului nu a fost încă luată, a anunţat, duminică, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
„Nu este luată nicio decizie (privind suspendarea curselor aeriene -n.r.). Fără nicio discuţie, aceste lucruri se analizează, dar nu este luată nicio decizie la acest moment, pe lângă faptul că vedem că şi din Italia se iau anumite decizii care pot avea un anumit rezultat în acest sens şi anume dacă se va lua decizia finală de a se izola o anumită zonă, asta înseamnă că nici de acolo nu vor mai veni persoane. Acest lucru se analizează în dinamică şi o să vedem ce decizii se iau şi o să le anunţăm”, a declarat Raed Arafat.
Anterior, Nelu Tătar, secretar de stat în ministerul Sănătăţii, declarase că autorităţile iau în calcul acest lucru.
„Din aceste 13 cazuri, 10 sau chiar 11 sunt de import, adică au venit din Italia. Avem doar două transmiteri directe, pe care le găsim cel al nepotului de 16 ani şi fetele din şcoală.În aceste condiţii, atât INSP (Institutul Naţional de Sănătate Publică -n.r.) cât şi Centrul Naţional de Boli Transmisibile emit şi se gândesc la ipoteza lărgirii ariei galbene din Italia. După cum am observat, autorităţile italiene au suplimentat zonele de carantină cu încă 12 localităţi şi, la nivelul ţării noastre, gândim extinderea la nivelul întregii ţări a zonei galbene, chiar şi limitarea curselor aeriene”, a declarat Nelu Tătar, secretar de stat în ministerul Sănătăţii, la Digi 24.
Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunţat sâmbătă noaptea că se impune carantină pentru tot nordul Italiei. Astfel, cel puţin 16 milioane de persoane sunt acum blocate în regiunea Lombardia, scrie BBC News.