În week-endul care a trecut reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului a înregistrat în Capitală un nivel record de poluare cu particule fine de praf amestecate cu diverse substanţe toxice
Dr. Radu Ţincu, medic primar toxicolog la secţia de ATI – toxicologie a Spitalului Floreasca spune că în aerul pe care îl respirăm sunt cel puţin şase tipuri de particule poluante care, pe termen lung, au efect devastator pentru sănătatea noastră. Adulţii pot face boli cronice dificil de tratat, iar copiii vor avea de-a face tot mai mult cu alergii cutanate, digestive sau respiratorii.
„Cel mai grav este efectul pe termen lung. Aceste procese de inflamaţie pe care aceste particule le determină pe termen lung realizează ceea ce se numeşte fibroză pulmonară care reprezintă elementul central al multor boli cronice, cum ar fi bronhopneumopatia cronic obstructivă, BPOC -ul, pe care foarte mulţi o vedem din ce în ce mai mult în zilele noastre, astmul bronşic şi acutizările lui, crizele de astm bronşic din ce în ce mai frecvente, enfizemul pulmonar, deci avem foarte multe boli pulmonare cronice corelate direct cu poluarea aerului, cu aceste particule în aerul pe care îl respirăm. Iar dacă ne întoarcem la copii, ei nu fac boli cronice, ei fac aşa numitele alergii respiratorii, este o întrebare de ce tot mai mulţi copii fac aceste alergii, inclusiv cutanate, digestive, respiratorii. De ce? Pentru că sunt expuşi la un asalt de substanţe toxice , chimice, care pur şi simplu le stimulează în exces sistemul imunitar”, a declarat dr. Radu Ţincu, potrivit Mediafax.