Oamenii de ştiinţă de la Centrul Internaţional pentru Radioastronomie au anunţat că au observat cea mai mare explozie care a fost înregistrată de la Big Bang. Aceasta şi-a avut originea în gaura neagră din mijlocul constelaţiei Ophiuchus, aflată la 390 de milioane de ani-lumină faţă de Terra, notează Science Alert.
„Am mai văzut explozii în centrele galaxiilor, dar aceasta este cu adevărat masivă”, explică Melanie Johnston-Hollitt, profesoară a Universităţii Curtin, Australia, colaboratorare a Centrului şi co-autoare a studiului în care este descrisă descoperirea.
Pentru a realiza această descoperire, oamenii de ştiinţă au folosit patru telescoape de pe întreg cuprinsul globului, printre care se numără Observatorul de raze X Chandra, operat de către NASA şi observatorul spaţial XMM-Newton, al Agenţiei Spaţiale Europene. Aceste instrumente ştiinţifice au surprins modul în care forţa exploziei a creat o gaură în norul de plasmă care înconjura gaura neagră.
Credit foto: CXC/Naval Research Lab/Giacintucci, S/XMM/ESA/NCRA/TIFR/GMRTN/2MASS/UMass/IPAC-Caltech/NASA/NSF
Simona Giacintucci, cercetătoare a Naval Research Laboratory din Washington, Statele Unite ale Americii, explică faptul că gaura lăsată de respectiva explozie este îndeajuns de mare încât pot încăpea în respectivul spaţiu un obiect de 15 ori mai mare decât Calea Lactee.
Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal.
Citeşte şi:
NASA a detectat o explozie masivă în spaţiu
Explozia unei supernove eliberează în spaţiu mai mult praf cosmic decât se credea iniţial
Explozia unei stele oferă informaţii despre modul în care se formează stelele masive