OMS despre coronavirusul din Italia: Nu toate cazurile par să aibă legătură cu China. Anunţul MS despre românii care se întorc din Italia

23 02. 2020, 12:30

„Ceea ce îngrijorează în situaţia italiană este că nu toate cazurile înregistrate par să aibă o istorie epidemiologică clară, adică o legătură cu călătoriile în China sau cu contactele cu alte cazuri confirmate”, a spus, potrivit La Repubblica, Hans Kluge.

Întrebat ce reprezintă declaraţia directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit căreia „Fereastra de a controla epidemia de coronavirus se închide”, directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a răspuns că până acum numărul redus de cazuri din afara Chinei arăta că poate fi evitată răspândirea internaţională.

„Acum, deşi cazurile din alte ţări rămân relativ mici, începem să fim îngrijoraţi de numărul de infecţii care nu au o legătură clară cu călătoriile din China sau cu persoanele care sunt deja bolnave”, a spus Hans Kluge, potrivit Mediafax.

Cât timp autorităţile iau măsurile adecvate, este încă posibil controlul, a adăugat acesta.

Sâmbătă numărul persoanelor infectate cu coronavirus ajunsese în Italia la 76. Premierul Giuseppe Conte a anunţat măsuri dure: carantină în mai multe localităţi, suspendarea activităţilor sportive, a meciurilor şi a excursiilor.

MS: Românii care se întorc în ţară din zonele italiene cu noul coronavirus, în carantină 14 zile

Românii care se întorc în ţară din Veneto şi Lombardia (Italia), unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor sta în carantină 14 zile, anunţă Ministerul Sănătăţii. Până acum, autorităţile italiene nu au anunţat români care să aibă noul coronavirus.

Ministerul Sănătăţii arată într-un comunicat transmis duminică faptul că până în prezent, nu sunt raportate de către autorităţile italiene cazuri de cetăţeni români simptomatici cu noul coronavirus.

„În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariţia de cazuri de infecţie cu noul coronavirus pe teritoriul naţional, din cauza dinamicii călătoriilor cetăţenilor români pe rutele terestre şi aeriene dintre cele 2 ţări. Autorităţile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localităţile afectate din regiunea Veneto şi din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localităţi în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în ţară în condiţii de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autorităţile italiene”, se arată în comunicat.

Măsurile vor fi transmise de către Ministetul Sănătăţii către unităţile sanitare şi medici de familie.

De asemenea, vor fi suplimentate măsurile de control şi prevenire a infecţiei cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale şi aeriene. Ministerul Sănătăţii va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei.

Toate persoanele care se încadrează în definiţia de caz suspect vor fi raportate imediat de către toate unităţile sanitare unde acestea se prezintă (unităţile primiri urgenţe, spitale, medici de familie) la direcţiile de sănătate publică şi la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

„În aceste zile, Ministerul Sănătăţii va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină şi pentru managementul cazurilor suspecte şi confirmate de infecţie cu coronavirus (COVID-19). Va fi extinsă campania de informare a populaţiei privind infecţia cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale şi colective care trebuie luate şi va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluţia situaţiei la nivel internaţional şi eventualele măsuri suplimentare luate de autorităţile române”, se mai arată în comunicat.