Studiile au arătat de-a lungul timpului că o dietă care include cantităţi mari de fast food reprezintă un factor de risc pentru o mulţime de probleme de sănătate, printre care şi obezitatea. Totuşi, un aspect pe care cercetătorii au încercat de-a lungul timpului să îl clarifice a fost cel legat de aparenta lipsă de control pe care o manifestăm în legătură cu fast food-ul. O echipă de cercetători din Australia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii a derulat o serie de experimente şi a ajuns la concluzia că acest tip de mâncare interferează cu activitatea hipocampusului, regiunea din creier care controlează memoria şi apetitul, notează Medicalxpress.
Cercetătorii au adunat un grup de 110 voluntari, cu vârste între 20-30 de ani, care aveau o dietă echilibrată pentru a determina efectele consumului de junk food după doar o săptămâna de consum. Voluntarii au fost împărţiţi în mod aleatoriu în două grupuri: unul experimental, persoanele care au consumat fast food timp de o săptămână, şi un grup de control, aceşti voluntari păstrându-şi dieta echilibrată.
La finaulul săptămânii în care a avut loc experimentul, toţi voluntarii au fost chemaţi pentru a lua micul dejun împreună, cu precizarea că le-au fost administrate două teste de memorie: unul înainte şi unul după masă. De asemenea, oamenii de ştiinţă i-au rugat pe participanţi să completeze un chestionar care evalua satisfacţia pe care aceştia au resimţit-o în urma dietei adoptate în săptămâna anterioară.
Analizarea testelor de memorie a relevat faptul că persoanele din grupul experimental au obţinut scoruri mai mici, dar şi o reducere a capacităţii de memorare după o singură masă cu junk food.
Studiul a fost publicat în Royal Society Open Science.
Citeşte şi: