Femke Halsema, care deţine funcţia de primar în metropola olandeză, a încercat să obţină sprijin politic având în vedere curăţarea zonelor aglomerate din Cartierul Roşu.
Oficialul a arătat şi că un studiu privind reacţia vizitatorilor din străinătate a descoperit că aproape jumătate dintre britanici şi o treime din totalul vizitatorilor străini nu ar mai fi interesaţi să viziteze Amsterdamul dacă nu ar mai avea ocazia să găsească produse din canabis la cafenelele speciale.
Primăria a anunţat că intenţionează să reducă interesul vizitatorilor pentru plantele halucinogene.
Oraşul încearcă să reducă numărul uriaş de turişti care invadează centrul istoric şi evită să mai promoveze atracţiile din zonă.
Oraşul cu 1,1 milioane de locuitori este vizitat de peste 17 milioane de turişti în fiecare an.
Municipalitatea vrea să nu îi mai lase pe străini să profite de „politica de toleranţă” (gedoogbeleid).
Studiul realizat de biroul de statistici, informaţii şi cercetare din Amsterdam a descoperit şi că 11% din vizitatori nu ar veni niciodată dacă s-ar limita accesul la canabis, potrivit Mediafax.
Numai 40% dintre turiştii străini au afirmat că ar accepta să nu mai consume haşiş sau iarbă la Amsterdam dacă o asemenea lege ar fi adoptată.
Unul din cinci turişti au spus că ar găsi pe altcineva care să meargă la magazin pentru ei, iar 18% nu s-au ferit să declare că ar găsi oricum o cale de a cumpăra droguri.
Un procent de 57% dintre cei chestionaţi au spus că vizita la cafenelele dedicate produselor din canabis joacă un rol important atunci când aleg să vină la Amsterdam.
Primăria a anunţat joi că, începând de la 1 aprilie, va fi interzis accesul grupurilor mai mari de 15 turişti în Cartierul Roşu şi în alte zone ale Capitalei unde sunt prestează servicii lucrători sexuali.
În plus va fi nevoie de un permis pentru grupurile de turişti cu ghid care intră în centrul oraşului.
Ghidul unui grup care încalcă noile reguli riscă o amendă de 190 de euro.