Peste 1700 de medici şi asistente din China au fost infectaţi cu noul coronavirus. Şase dintre ei au murit
Din totalul de cazuri de medici şi asistente mediale infectaţi cu noul coronavirus, aproximativ 1.500 (87,5%) au fost înregistrate în provincia Hubei, de unde a pornit epidemia, potrivit The New York Times.
Una dintre victimele coronavirusului a fost medicul Li Wenliang, care a murit în 7 februarie, la vârsta de 34 de ani, la spitalul din Wuhan. În decembrie 2019, acesta avertizase că există riscuri privind izbucnirea unei epidemii similare cu cea generată de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). La scurt timp, doctorul Li Wenliang a fost interogat de autoritatea locală pentru Sănătate şi de Poliţia din oraşul Wuhan, fiind suspectat de „răspândirea de zvonuri în mediul online” şi de „perturbarea ordinii sociale”.
Zeng Yixin a precizat joi, într-o declaraţie de presă, că au fost luate măsuri suplimentare de protejare a personalului medical, printre care condiţii mai bune de odihnă şi suplimentarea echipamentului de protecţie şi de tratare a pacienţilor. Totodată, medicii şi asistentele care lucrează direct cu pacienţii vor primi zilnic o sumă cuprinsă între 28 şi 42 de dolari.
La Wuhan, unde a izbucnit focarul de coronavirus în decembrie 2019, au fost trimişi 2.600 de medici militari, la bordul a 11 avioane de transport, pentru a ajuta echipele sanitare din oraş care nu mai făceau faţă cazurilor în creştere de coronavirus.
Controverse privind numărul morţilor de coronavirus
Comisia de Sănătate din China a revizuit numărul deceselor provocate de coronavirus la 1.380, din cauza faptului că 108 persoane decedate ar fi fost numărate de două ori. Revizuirile dese au făcut ca directorul Consiliului Economic Naţional al SUA să pună la îndoială veridicitatea informaţiei.
Comisia de Sănătate Naţională a Chinei a revizuit numărul deceselor provocate de coronavirus şi a anunţat că 108 dintre persoanele decedate au fost numărate de două ori, astfel că noul bilanţ este de 1.380.
Numărul de morţi şi de persoane infectate a fost revizuit şi joi, atunci când China a anunţat 242 de decese, un număr mult mai mare decât în oricare altă zi. Explicaţia a fost că a fost schimbată metodologia prin care cazurile erau catalogate ca fiind provocate de coronavirus, potrivit Mediafax.
În privinţa numărului de cazuri confirmate în China continentală, acesta se ridică acum la 63.851, cu 5.090 de cazuri noi în ultimele 24 de ore.
Schimbarea frecventă a bilanţului face ca Statele Unite să pună la îndoială veridicitatea cifrelor furnizate de Beijing.
„Suntem foarte dezamăgiţi de reacţia Chinei. Este Biroul Politic cu adevărat sincer cu noi? Am crezut că vom avea parte de mai multă transparenţă, dar suntem dezamăgiţi. Statele Unite au cel mai bun sistem public de sănătate din lume, eram mai mult decât dispuşi să colaborăm cu Organizaţia Naţiunilor Unite şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe această temă, dar ei nu ne permit”, a declarat Larry Kudlow, directorul Consiliului Economic Naţional al SUA, potrivit Bloomberg.
În afara Chinei continentale, există trei decese provocate de coronavirus – unul în Japonia, unul în Filipine şi unul în Hong Kong.