NASA: comunicaţiile Marte-Terra ar putea fi realizate cu ajutorul laserelor
În ultimii ani, planurile legate de trimiterea unei misiuni cu echipaj uman către Marte par a prinde din ce în ce mai mult contur, o parte importantă a activităţii şi a resurselor NASA fiind direcţionate către dezvoltarea tehnologiilor necesare unei călătorii atât de lungi. Unul dintre aspectele la care se lucrează în acest moment este cel al comunicaţiilor, oamenii de ştiinţă ai NASA plănuind să înlocuiască undele radio cu lasere de mare putere notează Inverse.
Începând cu lansarea primulu satelit, din 1959, NASA a folosit undele radio pentru a asigura comunicarea cu diferitele misuni şi cu instrumentele spaţiale. Totuşi, această metodă are o serie de probleme, una dintre acestea fiind legată de cantitatea de date care poate fi trimisă sau recepţionată, mai ales atunci când este vorba de distanţe care ajung chiar şi la 64 de milioane de kilometri, precum cea dintre Marte şi Pământ.
„Laserele vă pot creşte rata transmisiei de date de pe Marte de aproximativ 10 ori mai mult decât obţinem de la undele radio”, explică Suzanne Dodd, directoarea acestui program.
Pentru a asigura un canal de comunicaţii sigur pentru o viitoare misune către Marte, NASA a demarat construcţia unei antene echipate cu oglinzi, Deep Space Station-23 (DSS-23), în Goldstone, California. Aceasta va fi prima dintr-un sistem de comunicaţii mai mare, care va include mai multe astfel de antene. În prezent, două antene similare se află în construcţie în Madrid, Spania.
Citeşte şi:
Prima misiune cu echipaj uman pe Marte ar putea avea loc în 2035
Planurile NASA. 13 misiuni pe care le desfăşoară sau pe care le va lansa în viitor