Care este mecanismul molecular care face ca unele persoane să fie matinale?
O echipă de cercetători de la Universitatea California Santa Cruz (UC Santa Cruz) a publicat un articol de specialitate în care este tratată tema interacţiunilor moleculare care influenţează ceasurile noastre biologice. Aceştia explică faptul că unele persoane au anumite mutaţii care fac ca ritmul lor cicadian să fie redus la doar 20 de ore, ceea ce îi transformă în persoane matinale, notează Medicalxpress.
„Multe persoane cu tulburări de somn au modificări ale proteinelor lor responsabile de ceasul biologic”, explică dr.Carrie Partch, profesor de Chimie şi Biochimie al UC Santa Cruz. Ea mai adaugă: „În general, mutaţiile care fac ca ceasul să funcţioneze într-un interval mai scurt fac ca persoanele să fie mai matinale, iar cele care fac ca ceasul să funcţioneze mai mult îi fac pe oameni mai nocturni”.
În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe mutaţiile asociate cu enzima caseina kinază-1 (CK1) care realizează activitatea proteinei PERIOD (PER); această proteină se afla la baza ceasului biologic. Interacţiunile dintre cele două au fost identificate de studii anterioare, dar a rămas neclar sensul în care CK1 influenţează activitatea PER.
„Ceea ce am descoperit este acest comutator molecular care controlează abundenţa proteinelor PER, când funcţionează corect, generează o oscilaţie de 24 de ore”, a declarat dr. Partch.
Studiul a fost publicat în eLife.
Citeşte şi: