Dintre acestea, 1.355 de decese s-au înregistrat în China continentală, unul în Hong Kong şi unul în Filipine.
Autorităţile din Hubei au mai informat că au confirmat miercuri 14.840 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus, astfel că numărul total al infecţiilor a ajuns la 48.206 în China, iar nivel mondial se ridică la 60.015.
Deşi numărul de cazuri noi raportate în China a scăzut în ultimele zile, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a avertizat că autorităţile trebuie să continue să fie precaute. „Numărul cazurilor noi confirmate în China s-a stabilizat în ultima săptămână, dar trebuie să interpretăm acest lucru cu foarte multă precauţie. Epidemia aceasta ar putea merge în orice direcţie”, a spus acesta, potrivit Mediafax.
Autorităţile din Hong Kong au anunţat joi că şcolile din acest teritoriu vor rămâne închise până pe 16 martie, în contextul epidemiei de coronavirus, iar funcţionarii publici vor putea lucra de acasă până la finalul acestei luni, informează Reuters.
Totodată, ministrul Educaţiei din Hong Kong, Kevin Yeung, a făcut apel la cetăţenii din Hong Kong care studiază în China continentală sau în alte ţări să nu se grăbească să se întoarcă acasă.
În Hong Kong au fost confirmate până în prezent 50 de cazuri de infecţie şi un deces cauzat de coronavirus.
Victor Costache a afirmat că momentan pe teritoriul României nu există niciun caz confirmat de infecţie cu noul coronavirus. Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că la Bruxelles este joi o întâlnire cu privire la acest subiect la care participă un secretar de stat.
„Pentru început aş vrea să vă asigur că deocamdată pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu noul coronavirus. Ultima suspiciune a fost infirmată ieri seara târziu. Era vorba de acel pacient din Resiţa, fiind un asistent care lucrase în Germania în contact cu pacienţi cu coronavirus fusese o suspiciune importantă. Probele sunt negative, nu se confirmă coronavirusul. Săptămâna trecută a fost trecută în şedinţa de Guvern OUG pentru a reface stocurile de biocide, de materiale de protecţie şi echipamente sanitare. Am luat în considerare worst case scenario când am făcut aceste stocuri. În paralel avem capacitate de diagnostic în România, în Bucureşti şi până la finalul săptămânii la încă alte trei centre din ţară, pentru a nu mai plimba pacienţii de la un cabinet la altul”, l-a informat pe prim-ministru Victor Costache, la începutul şedinţei de la Palatul Victoria, potrivit Mediafax.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că oricine vine în ţară dintr-o zonă unde există epidemie de coronavirus este automat băgat în carantină.
„14 zile durează carantina şi mergem după protocoalele internaţionale, în ziua a treia se face un test pentru coronavirus şi apoi se repetă la externare. ECDC e agenţie europeană de disease control. Chiar azi e o şedinţă, eu am absentat de la şedinţa de la Bruxelles pentru a fi la şedinţa de Guvern şi România e reprezentantă de secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru care ne va informa astăzi despre măsurile la nivel european”, a explicat Costache.
Acesta a mai spus că, potrivit protocolului, primele 10 cazuri vor fi tratate la Spitalul Matei Balş.
„Mergem conform protocolului şi primele 10 cazuri vor fi tratate la Matei Balş, urmând ca apoi să fie folosite şi spitalele de boli infencţioase din Iaşi, Timişoara, Cluj”, a conchis Costache.
Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” a anunţat, miercuri seara, că asistentul medical din Reşiţa, care s-a întors din Germania, cu febră, nu are infecţie cu coronavirus, ci o rinită de sezon, potrivit rezultatelor analizelor la care a fost supus.
Asistent medical din Reşiţa care a lucrat în Germania a intrat în contact cu 4 bolnavi de coronavirus a mers la spital, cu simptome specifice. El a fost trimis de la Reşiţa la Timişoara, unde a aşteptat rezultatul analizelor de la „Matei Balş”.