Astronomii NASA au găsit o galaxie ultra-masivă care şi-a găsit finalul într-o clipă
Atunci când studiază începuturile Universului, vorbim aici de primele miliarde de ani de la Big Bang, oamenii de ştiinţă operează mai mult cu teorii şi mai puţin cu certitudini, fiind nevoiţi să îşi revizuiască ipotezele şi modelele pe baza dovezilor descoperite. Una dintre teoriile despre Universul primordial pe care o foloseau astrofizicienii spune că galaxiile gigantice nu s-au putut forma în această perioadă. Observatoarele moderne au arătat însă că unele galaxii gigantice s-au putut forma în această perioadă, galaxia XMM-2599 fiind un astfel de exemplu, notează Science Alert.
Oamenii de ştiinţă explică faptul că la doar un miliard de ani de la Big Bang XMM-2599 formase deja peste 300 de miliarde de stele, ceea ce o plasează în categoria galaxiilor ultramasive, după cum explică Benjamin Forrest, astronom şi fizician al Universităţii California. „Mai remarcabil, arătăm că XMM-2599 şi-a format majoritatea stelelor într-o frenezie imensă, când Universul avea mai puţin de 1 miliard de ani, iar apoi a devenit inactiv când Universul avea doar 1,8 miliarde de ani”, explică cercetătorul.
Descoperirea galaxiei ultramasive XMM-2599 i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să îşi adapteze modelele astfel încât să includă posibilitatea formării galaxiilor în Universul primordial. Totuşi, cercetătorii încă au probleme atunci când trebuie să explice de ce aceasta s-a oprit din a mai forma stele la 1,8 miliarde de ani de la Big Bang. „Simpla existenţă de galaxii ultramasive precum XMM-2599 dovedeşte o provocare pentru modelele numerice. Chiar dacă astfel de galaxii masive sunt incredibil de rare în această epocă, modelele le prezic. Totuşi, galaxiile prezise sunt de aşteptat să formeze stele”, explică astronomul Gillian Wilson, de la Universitatea California.
”Ceea ce face XMM-2599 atât de interesantă, neobişnuită şi surprinzătoare este faptul că nu mai formează stele, poate pentru că a încetat să mai obţină combustibil sau gaura sa neagră a început să se aprindă. Rezultatele noastre necesită schimbări în modul în care modelele opresc formarea stelelor în galaxiile timpurii”, concluzionează dr. Wilson.
În prezent, oamenii de ştiinţă explică faptul că observaţiile realizate asupra galaxiei XMM-2599 arată că aceasta era inactivă în urmă 12 miliarde de ani; totuşi, din datele actuale, oamenii de ştiinţă nu pot să spună cu exactitate în ce stare se află această galaxie în prezent. „Am prins XMM-2599 în faza sa inactivă”, după cum explică dr. Wilson.
„Nu ştim în ce s-a transformat până în zilele noastre. Ştim că nu poate pierde masă. O întrebare interesantă este ce se întâmplă în jurul său. Pe măsură ce trece timpul, ar putea atrage datorită gravitaţiei galaxiile care formează stele din apropiere şi să devină un oraş luminos de galaxii?”, speculează cercetătorii.
Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.
Citeşte şi:
Astronomii au descoperit o galaxie ”monstru” din Universul timpuriu
Astronomii au descoperit cel mai vechi roi de galaxii din istoria Universului
Astronomii au găsit un ”Titan” cosmic care provine din vremurile primordiale ale Universului
Astronomii au identificat 39 de noi galaxii pe care nici telescopul Hubble nu a putut să le observe