Potrivit OMS, sunt necesare 675 de milioane de dolari şi un plan care să acopere perioada februarie-aprilie 2020 pentru a putea combate epidemia cu noul tip de coronavirus (2019-nCoV) în China şi la nivel mondial.
„Cea mai mare îngrijorare a mea este că există unele ţări care nu au în acest moment sistemele necesare pentru depistarea persoanelor care au fost infectate”, a declarat Tedros Adhanom, directorul general al OMS, în cadrul unui comunicat de presă. „Este nevoie de sprijin suplimentar pentru ca sistemele de sănătate cu probleme să poată detecta, diagnostica şi trata persoanele care au acest virus, pentru a preveni transmiterea de la om la om şi pentru protejarea angajaţilor din domeniul medical”, a adăugat el.
OMS a propus stabilirea unui plan pentru perioada februarie-aprilie 2020, care are ca scop limitarea transmiterii virusului de la om la om, în principal în ţările care ar avea probleme cu gestionarea unei eventuale epidemii, identificarea, izolarea şi tratamentul pacienţilor şi reducerea impactului economic şi social al epidemiei.
Până la ora publicării acestui material, cel puţin 564 de persoane au murit la nivel global ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus şi alte 27.602 s-au îmbolnăvit în întreaga lume, dintre care 27.378 numai în China. De la apariţia lui, la finalul lunii decembrie 2019, 2019-nCoV s-a extins din China în SUA, Australia şi alte peste 25 de state din Asia şi Europa.
În ceea ce priveşte România, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat joi că 17 români se află la bordul unei nave de croazieră aflată în carantină în Japonia. Dintre aceştia, doi sunt turişti iar ceilalţi doi fac parte din echipaj.
Marţi, oficialii niponi au început să testeze peste 3.700 de persoane care se aflau la bordul unei nave de croazieră în carantină în apropierea portului Yokohama, după ce un pasager al vasului a fost depistat cu coronavirus.