Publicaţia australiană citează un studiu care a stabilit că sunetele clasice de alarmă sunt asociate cu stări de ameţeală pentru cei care le aud la trezire, în vreme ce piese muzicale precum ”Good Vibrations”, de la The Beach Boys sau ”Close to Me”, de la The Cure sunt asociate cu stări treptate de trezire.
Ameţeala, sau în termeni de specialitate, inerţia de somn are loc atunci când corpul se adaptează de la somn la starea de conştienţă completă.
“În acel moment avem reacţii întârziate şi un flux al gândirii îngreunat, probleme de atenţie. Iar acestea pot să ţină chiar şi patru ore după ce ne-am trezit”, explică autorul studiului citat de australieni, cercetătorul Stuart McFarlane, potrivit Mediafax.
O analiză a peste 400 de accidente aeriene ale forţelor americane, cauzate de erori ale piloţilor a arătat că problemele apar de obicei în prima oră după trezire.
Trezirea din somn după prea puţine ore de odihnă şi trezirea repetată peste noapte sunt legate de inerţia de somn.
“Persoanele care au raportat procente mici sau zero de inerţie de somn au spus că se trezesc pe piese muzicale”, a explicat McFarlane care a adăugat şi faptul că senzaţiile neplăcute sunt legate mai ales de sunete monotone şi repetitive precum cele ale deşteptătorului clasic.