Caz medical neobişnuit: unei femei îi creşte păr din gingii
O femeie de 19 ani se confruntă cu o condiţie medicală neobişnuită de mai bine de zece ani, medicii de la Universitatea Luigi Vanvitelli stabilind că aceasta suferă de hirsutism gingival, notează Science Alert.
În termeni comuni, hirsutismul gingival este o condiţie medicală care se manifestă prin creşterea unor fire de păr asemănătoare genelor din ţesuturile moi care pot fi identificate în cavitatea bucală. Medicii care au raportat acest caz au efectuat şi o trecere în revistă a literaturii legate de această afecţiune şi au descoperit doar alte cinci cazuri asemănătoare, pacienţii fiind cu toţii bărbaţi.
În ceea ce priveşte cazul acestei femei, medicii au identificat o posibilă cauză a acestei situaţii în urma analizelor hormonale: sindromul ovarului polichistic. Conform medicilor, această condiţie medicală implică şi un dezechilibru hormonal, care ar putea sta la baza hirsutismului de care suferă femeia.
Credit foto:Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology Journal (2020)
În mod obişnuit, hirsutism se manifestă în acele zone în care deja există foliculi: membre şi pe tors. Dat fiind faptul că în cazul acestei femei vorbim despre creşterea părului din ţesuturile moi ale cavităţii bucale, medicii sunt de părere că sindromul ovarului polichistic nu reprezintă cauza, ci mai degrabă un factor care agravează problema iniţială.
Iniţial, medicii au decis îndepărtarea firelor de păr, urmată de administrarea unor contraceptive orale pentru restabilirea echilibrului hormonal. După şase ani, timp în care tratamentul hormonal a fost întrerupt, femeia s-a prezentat din nou la clinica unde a fost tratată prima dată.
Medicii au decis ca în timpul procedurii de îndepărtare a firelor de păr să preleveze şi mostre din ţesuturile din care creşteau respectivele fire. În urma analizării acestor mostre, oamenii de ştiinţă au ajuns la ideea că ţesutul din cavitatea bucală semăna, într-o oarecare măsură, cu ţesutul care formează pielea noastră, astfel că nu poate fi exclusă posibilitatea ca celulele ţesuturilor să fi fost activate şi să înceapă să funcţioneze într-un mod asemănător celulelor pielii.
Cazul femeii a fost prezentat în jurnalul Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology.
Citeşte şi: