Adrian Streinu-Cercel: E posibil şi vaccinat să faci gripă, dar şansa să faci scade cu 80%
„E posibil şi vaccinat să faci gripă, dar şansa să o faci scade cu 80%. Dacă faci gripă, cu vaccinul făcut, atunci s-ar putea să ai o problemă mai serioasă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, la Marius Tucă Show.
Directorul Institutului „Matei Balş” a mai precizat care sunt efectele adverse ale vaccinului antigripal: „O uşoară durere la locul de injectare, o uşoară roşeaţă la locul de injectare, o uşoară febrilitate şi atât”.
În privinţa simtomelor gripei, întâi apar durerea de cap şi febra – 39-40 de grade.
„Imediat apar durerile de muşchi şi de articulaţii şi omul se simte ca şi cum ar fi bătut. Aceste simptome culcă persoana la pat. Acestea sunt simptomele gripei. Primul lucru ar trebui să sune medicul de familie şi să se izoleze la domiciliu. Îi spune ce să ia, ce să facă, îi rezervă şi concediu medical. Dacă lucrurile acestea sunt realizate, atunci nu mai trebuie să se deplaseze nicăieri. Înainte venea medicul de familie acasă. Mai este şi acum, nu ştiu în ce măsură e disponibil în atâtea locuri. Dacă am avea o incidenţă de vaccinare bună, nu am mai vorbi de sezon gripal”, a mai explicat dr. Adrian Streinu-Cercel, citat de Mediafax.
Streinu-Cercel: Cam 80% din populaţie trebuie vaccinată ca să nu avem sezon de gripă. 8% s-a vaccinat
Aproximativ 80% din populaţia României ar trebui vaccinată astfel încât în ţara noastră să nu mai avem sezon gripal, a explicat Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Balş”. În prezent, cam 8% din populaţia ţării este vaccinată.
„O să mai vină câteva zile de frig. Virusul gripal se transmite foarte uşor, pe calea aerului. Nu e dureros. E o înţepătură uşoară. (…) Cam 80% din populaţie ar trebui vaccinată ca să nu mai avem sezon de gripă. 8% s-au vaccinat. Nu ştiu cât costă, dar nu e scump. E ieftin. Şi asta pentru că cealaltă componentă a oamenilor sănătoşi nu se înscriu la farmacie (pentru a primi vaccinul antigripal, n.r.)”, a declarat dr. Adrian-Streinu Cercel la Marius Tucă Show.
Potrivit directorului Institutului „Matei Balş” din Capitală, vaccinul antigripal conţine componente din structura a patru viruşi, doi de tip A şi doi de tip B.
„Nu ştiu cum se face, dar noi suntem surprinşi de fiecare că vine gripa. Ce să vezi, anul acesta nu a venit iarna. Virusul de gripă a venit. Eu aş promova următorul lucru – persoanele care au boli cronice, suferă de plămâni, de diabet, ciroză şi femeile gravide să se înscrie pe lista medicului de familie undeva în luna aprilie, ca să fie trecut acolo că va primi vaccinul şi să îi fie administrat în luna octombrie”, a mai explicat dr. Streinu-Cercel.
Acest vaccin antigripal nu protejează împotriva coronavirusului, a mai precizat acesta.