Geneticienii au obţinut ADN în cazul Alexandrei Măceşeanu. ”A fost semnalul că mergem mai departe”

04 02. 2020, 08:41

„Erau foarte degradate (oasele găsite în butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă, n.r.) fiindcă fuseseră supuse la o combustie înaltă. Asta nu ne-a împiedicat. Se curăţă, se şlefuiesc, se decontaminează şi apoi osul se transformă în pulbere. Ca să îl transformi se numeşte criomăcinare procesul. După ce înlăturăm sărurile, bineînţeles că ce rămâne e ca o masă gelatinoasă din care extragem material genetic. ADN-ul, pentru cei care nu ştiu, e într-o soluţie în care nu se vede nimic, e o soluţie în care ADN-ul se dizolvă în apă şi acea soluţie o analizăm. E o dozare şi determinare calitativă în care vedem dacă e ADN uman şi e o determinare şi cantitativă. Era o cantitate foarte mică de ADN, dar am obţinut ADN uman în cazul Alexandrei şi a fost semnalul că trebuie să mergem mai departe”, a declarat, la Marius Tucă Show, geneticianul Ligia Bărbării de la INML.

Potrivit specialistului, în jur de 6 zile a durat această procedură. În urma analizei, rezultatele preliminare au arătat că, în probabilitate de 99,93%, oasele îi aparţin Alexandrei Măceşanu.

„Era o cantitate mică de material genetic, degradată. Standardul de raportare, mă refer la standardele internaţionale, a fost îndeplinit”, a mai spus Bărbării.

Expertul s-a concentrat, atunci când a efectuat cercetarea rămăşiţelor din butoiul lui Gheorghe Dincă, pe fragmentele dentare.

„Rata de reuşită e cea mai înaltă când se prelucrează elemente dentare. Deci acestea au fost primele lucruri pe care le-am căutat”, a explicat sursa citată.

Antropologul care a analizat rămăşiţele Alexandrei: Niciun dinte nu era întreg. Erau 21 de elemente

Antropologul Mariana Roşu de la INML a declarat, la Marius Tucă Show, că în butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă au fost identificaţi mai mulţi dinţi, însă niciunul nu era întreg, ci fragmentaţi. Însă toate fragmentele dentare proveneau de la o singură persoană, expertiza indicând-o pe Alexandra.

„Erau 21 de elemente dentare. Nici dinte nu era întreg. Unii erau constituiţi numai din rădăcini, alţii aveau şi un pic de coroană. Deci nu era niciun dinte complet, dar au putut şi identificaţi şi ce tip de dinţi, adică erau 3 elemente care aparţineau incisivilor, alte 4 care aparţineau molarilor. Şi aceste probe au fost utile pentru că nu am găsit probe în plus. Deci un om are 8 incisivi, 4 sus şi 4 jos, dacă am fi găsit 9 sau 10 atunci puteai spune că mai era o persoană. Aici nu am găsit”, a declarat, la Marius Tucă Show, antropologul.

În urma expertizei genetice, s-a constatat că dinţii conţin ADN-ul Alexandrei Măceşanu.

Mariana Roşu a mai explicat că specialiştii din cadrul INML care au efectuat analizele pe rămăşiţele osoase găsite în curtea lui Gheorghe Dincă, au respectat întocmai protocoalele.

„Noi am fost verificaţi şi de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii unde s-a făcut o plângere din partea aparţinătorilor şi am fost verificaţi la sânge dacă s-au respectat procedurile şi timpii. Evident că totul a fost în regulă. Ne-aţi întrebat de timp. Nu există un timp limită sau un timp standard în această expertiză. Practic, ea durează până când ajungi la nişte concluzii astfel încât să răspunzi obiectivelor organelor de anchetă. Adică o expertiză poate să dureze mai mult, dacă oasele sunt degradate, trebuie să le reconstitui, că sunt ca un puzzle uneori”, a declarat specialistul.