Un start up propune o metodă neobişnuită pentru lansările spaţiale
Lansarea unei rachete în spaţiu se dovedeşte a fi o activitate foarte scumpă şi care produce şi o mare cantitate de noxe, sursa celor două probleme este comună: combustibilul. Mai exact, combustibilul cu care este alimentată o rachetă este destul de costisitor şi, în plus, trebuie să se încadreze în anumite limite de greutate, asta pentru a putea asigura întregii rachete energia necesară pentru a ajunge pe orbită.
Din această cauză, agenţiile spaţiale, dar şi companiile private investesc resurse şi timp pentru a dezvolta sisteme de lansare mai eficiente din punct de vedere economic şi energetic, dar şi care poluează mai puţin. Start up-ul SpinLaunch propune un astfel de sistem de lansare alternativ: „Kinetic Launch System” (Sistemul de Lansare Kinetic), care va folosi o centrifugă gigantică pentru a lansa diferite încărcături pe orbită, notează Futurism.
Cercetătorii acestui start up au proiectat un sistem în care o încărcătură mică va fi accelerată într-o centrifugă care o va accelera până la aproximativ 8.000 de kilometri pe oră, urmând ca apoi încărcătura să fie lansată printr-un tunel în atmosferă. După lansarea în atmosferă, un motor care va funcţiona pentru scurtă durată va asigura impulsul necesar ajungerii pe orbită.
Kinetic Launch System este gândit astfel încât să folosească mai puţin combustibil la fiecare lansare. De asemenea, oficialii companiei sunt de părere că sistemul va putea fi folosit chiar şi de cinci ori pe zi. Ceea ce ar reprezenta un avantaj important în faţa competitorilor care au nevoie şi de o lună pentru o singură lansare.
În prezent, inginerii companiei efectuează o serie de stele la scară pentru a testa viabilitatea proiectului lor, iar în decursul acestui an vor efectua o serie de teste în condiţii reale.
Citeşte şi: