Aproape două treimi (64%) dintre românii pe care îi interesează să mănânce sănătos afirmă că şi-au îmbunătăţit regimul alimentar în ultimele şase luni de la realizarea studiului şi doar un număr mult mai mic, de 3%, că s-a înrăutăţit, tendinţa care se observă şi la nivel global.
Potrivit sursei citate, există şi excepţii, ţări precum Japonia sau Turcia, unde pentru cei mai mulţi regimul alimentar a rămas la fel ca înainte.
La nivel global există similarităţi între obiceiurile alimentare sănătoase şi noţiunea de ce înseamnă a mânca corect, cu toate acestea sunt şi particularităţi care au fost remarcate de la regiune la regiune.
Astfel, europenii apreciază într-o mai mare măsură consumul de mâncare proaspătă şi naturală, pe când locuitorii din America de Nord sunt mai interesaţi de cerealele integrale şi alimentele cu un conţinut scăzut de sodiu, iar sud americanii pun mai mare preţ pe diete cu un aport scăzut de zahăr şi evitarea alimentelor prăjite.
Cele mai frecvente măsuri luate în ultima vreme de românii preocupaţi să mănânce sănătos au fost să introducă în alimentaţie mai multe fructe şi legume (44%), să reducă consumul de zahăr (43%), să mănânce mâncare gătită preparată acasă (39%), precum şi să reducă alimentele procesate (35%). De asemenea, peştele a fost preferat în defavoarea altor tipuri de carne, au redus consumul de carbohidraţi, de proteine animală sau consumul de lactate. La nivel global, eliminarea sau reducerea din dietă a alimentelor procesate a fost îmbrăţişată de un sfert dintre persoanele care doresc să mănânce sănătos.
Principalele motive pentru care românii consideră că merită să facă un efort să mănânce sănătos sunt legate de starea de sănătatea pe termen lung şi prevenirea problemelor medicale (26%), dar şi de dorinţa a se simţi bine şi de a avea mai multă energie (24%) sau pentru a slăbi (22%). O sănatate bună este asociată cu menţinerea greutăţii, o imunitate bună, energie sporită sau prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, îmbunătăţirea sănătăţii psihice şi emoţionale contează pentru o parte dintre respondenţi.
În comparaţie cu restul lumii, asiaticii sunt preocupaţi într-o mai mare măsură de funcţionarea bună a creierului, de îmbunătăţirea memoriei, concentrării, sau funcţiilor cognitive, transmite sursa precizată.
Studiul a fost realizat în 16 ţări, în luna iulie a nului trecut, de Mercury Research şi asociaţia de cercetare de piaţă, Global Market Research, în rândul persoanelor care sunt preocupate de un regim alimentar sănătos arată că produsele procesate şi gata preparate pierd teren în favoarea mâncărurilor gătite acasă cu ingrediente proaspete. Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 7400 de persoane preocupate de o alimentaţie sănătoasă, cu vârste între 18-65 de ani.
Mercury Research este o companie de cercetare de piaţă prezentă în România din anul 1994, potrivit Mediafax.