Cele mai puternice ţări din lume, în funcţie de industria de armament
Datele, care acoperă perioada din 2015 până în 2017, au permis compilarea celei mai cuprinzătoare imagini a producţiei de armament a companiilor chineze de până acum. „Odată cu creşterea datelor disponibile cu privire la aceste companii, este acum posibilă elaborarea unor estimări rezonabile a importanţei industriei de armament chineze”, a spus institutul.
Cele patru companii din China vizate în studiu au însumat vânzările de arme de 54,1 miliarde de dolari pentru 2017, ceea ce le situează printre primii 20 de producători de arme din lume. Trei companii ar fi clasate în top 10.
Vânzările totale de arme americane în 2017 au fost de 226,6 miliarde de dolari, iar ale Rusiei de 37,7 miliarde de dolari, conform think tank-ului, citat de Mediafax.
Grupul aeronautic Aviation Industry Corporation din China (AVIC) ar fi al şaselea mare producător de armament, cu vânzări estimate în 2017 de 20,1 miliarde dolari, în timp ce China North Industries Group Corporation (NORINCO), concentrată pe sisteme terestre, s-ar situa pe locul opt, cu 17,2 miliarde dolari vânzări estimate.
Celelalte două companii, China Electronics Technology Group Corporation (CETC) şi China South Industries Group Corporation (CSGC), au vânzări estimate de 12,2 miliarde dolari, respectiv 4,6 miliarde de dolari, a declarat un purtător de cuvânt al institutului.
Think tank-ul cu sediul din Suedia a declarat că în 2018 cheltuielile globale au atins 1.800 de miliarde de dolari, cel mai înalt nivel de la sfârşitul Războiului Rece, alimentat de cheltuielile crescute în Statele Unite şi China.
Vânzările de arme americane în 2018 au fost de 246 miliarde dolari, ale Rusiei de 36,2 miliarde dolari, iar Regatul Unit al Marii Britanii a înregistrat vânzări de 35,1 miliarde de dolari, a comunicat institutul.