Numărul cazurilor de sinucidere din SUA, în creştere

27 01. 2020, 00:00

Care este succesul major ce ar putea salva cele mai multe vieţi în SUA în următorii zece ani? În anii 2020, cercetările medicale probabil vor avansa în contracararea unor factori majori de deces precum bolile cardiace şi cancerul. Dar cel mai mare potenţial de a salva vieţi ar putea fi modalităţile de prevenire a sinuciderilor, notează Bloomberg într-un material citat de Mediafax.

Potrivit statisticilor oficiale, numărul sinuciderilor în rândul tinerilor a crescut cu 56% în perioada 2007-2017. Multiplicarea sinuciderilor ar putea fi cauzată de multe lucruri – accentuarea sentimentelor de disperare, epidemia opioidă, accesul facil la arme de foc şi chiar numeroasele grupuri online care oferă sfaturi privind sinuciderea. De asemenea, un factor ar putea fi că sunt raportate mai multe cazuri considerate sinucideri, în loc de a fi ascunse prin catalogarea ca fiind accidente.

Conform statisticilor, sinuciderea reprezintă a doua cauză de deces din SUA în categoria de vârstă 10-34 de ani şi a patra pentru categoria 34-54 de ani.

„Dat fiind că nu a fost studiată ca fiind în totalitate problemă medicală, există posibilitatea reducerii cazurilor fără evoluţii tehnologice spectaculoase. Un număr de telefon din trei cifre, aprobat în decembrie 2019 de Comisia Federală de Comunicaţii, ar putea deveni una dintre principale măsuri de sănătate publică ale secolului. În plus, cercetătorii au succes într-o anumită măsură în utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială pentru identificarea persoanelor cu tendinţe sinucigaşe, cele care pot fi salvate prin discuţii terapeutice şi prin medicaţie”, subliniază agenţia Bloomberg.

Mai multe tipuri de sinucideri

John Pestian, directorul Centrului de medicină computerizată al Spitalului Pediatric din Cincinnati, a explicat că există mai multe tipuri de sinucideri. Multe sunt generate de afecţiuni mentale cronice. El speră să fie descoperite medicamente pentru atenuarea durerii emoţionale cronice.

Specialistul Edwin Schneidman scrie în lucrarea „The Suicidal Mind” că terapeuţii le pot prezenta pacienţilor o serie de alternative pentru a-i opri să se sinucidă.

Liniile telefonice sunt cruciale şi, potrivit estimărilor oficiale, resursele alocate ar putea fi la nivelul de 570 de milioane de dolari în primul an şi de 175 de milioane în al doilea.

De asemenea, utilizarea algoritmilor comportamentali specifici inteligenţei artificiale ar putea fi o soluţie.