Medicamentul care atenuează gripa în 24 de ore. Care sunt simptomele gripei
„Gripa se tratează cu medicamente antivirale şi există un medicament Oseltamivir, care se foloseşte şi în 24 de ore îţi ia ca cu mâna. Ca atare astea trebuie folosite. Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că nu vor să prescrie Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Domne, hai să ne băgăm toţi minţile în cap. Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu, mă rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea şi transmiterea virusului populaţiei. Şi obţin două lucruri: îi merge bine pacientului şi nu mai îmbolnăveşte pe altcineva”, a explicat Streinu Cercel în cadrul unei conferinţe de presă.
Simptomele gripei
Streinu Cercel a vorbit şi despre „moda” din prezent în care oamenii vin la spital să face teste gripale „dimineaţa, la prânz şi seara”.
„Te doare capul, faci febră 39-40 de grade, te dor muşchii ca şi cum ai fi fost bătut. E gripă! N-ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să-ţi suni medicul de familie şi să-i spui ce ai. Medicul de familie îţi spune: ai gripă clinic. Acuma, moda asta, că facem teste dimineaţa, la prânz şi seara, bombardăm camerele de gardă cu zeci de pacienţi, sute de pacienţi, este o aiureală. Nu facem decât să mutăm virusul de colo colo. Ca atare, recomandarea mea clară către toţi oamenii: staţi, fraţilor acasă, căutaţi-vă, sunaţi-vă medicul de familie, nu mai umblaţi după teste de gripă că le faceţi degeaba”, a afirmat directorului Institutului de Boli Infecţioase.
Potrivit acestuia, 20 la sută din testele de gripă sunt fals negative. „Dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi, că n-aveţi gripă când aveţi gripă şi nu vă trataţi? Eu cred că este cazul să ne băgăm minţile în cap şi să ne vedem de treburile noastre”, a atras atenţia Streinu-Cercel.
Chestionar pe aeroporturi pentru combaterea virusului gripal din China
Directorul Institutului de Boli Infecţioase a precizat şi că va fi redactat un chestionar ce se va afla la toate intrările aeroportuare din ţară, astfel încât cine va dori va putea să îl ia acasă şi să verifice dacă are simptomele virusului gripal din China.
„Am pus redactarea unui chestionar la intrarea în ţară, fiecare persoană poate să ia acest (coronavirus n.r.) şi îl duce acasă, pe o perioada de 14 zile. Acest interval de 14 zile de la intrarea în ţară, se consideră că o persoană poate să fie infectată şi în perioada de incubaţie, apar simptome atunci persoană respectivă va fi trimisă către un specialist în boli infecţioase, fie la o secţie de boli infecţioase, fie la un spital de boli infecţioase”, a explicat sursa citată.
Test de gripă diferit pentru coronavirusul din China
Streinu Cercel a adăugat că este vorba despre un virus nou, care o structură genetică nouă, motiv pentru care e nevoie de un test de gripă diferit faţă de cel existent în momentul de faţă.
„Primerii sunt, în momentul de faţă, puşi la dispoziţie de către OMS, printr-o companie din Germania, de unde îi achiziţionăm şi noi. Este o singură filiera, că să nu îşi pună lumea problema că am lua din altă parte, şi este standardizată. Lucrăm standardizat, vom avea un diagnostic cât se poate de clar şi de certitudine şi acest lucru îl face Balşul”, a precizat directorul Institutului de Boli Infecţioase.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), dr. Alexandru Rafila, a spus, tot miercuri, că există posibilitatea să fie achiziţionate termoscanere, ce vor fi montate în aeroporturi, astfel încât să fie identificate persoanele care au febră şi ar putea fi purtătoare ale virusului din China.
Autorităţile chineze au anunţat miercuri că nouă persoane au decedat până acum din cauza noului tip de coronavirus, iar 440 de persoane au fost infectate, informează Reuters, citat de Mediafax.
De asemenea, alte 2.197 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observaţie, întrucât nu au prezentat simptome ale infecţiei, a anunţat Li Bin, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Sănătate. Oficialul a adăugat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană.
Anterior, autorităţile chineze din domeniul medical anunţaseră că virusul se transmite de la om la om.
Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit uşor de la o persoană la alta, altele, nu.
Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia şi apoi 37 de ţări, în perioada 2002 – 2003.
Un coronavirus este vinovat şi de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat iniţial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.