Astronautele NASA Jessica Meir şi Christina Koch au efectuat misiunea în afara avanpostului luni. Timp de şase ore şi 58 de minute, acestea au lucrat pentru a înlocui nişte baterii nichel-hidrogen cu unele mai puternice, litiu-ion, parte a procesului de actualizare a sistemului de alimentare al ISS.
Înainte de ieşirea în spaţiu, colegul american de pe ISS Andrew Morgan le-a urat celor două „astro-surori” ale lui mult succes.
De asemenea, cele două astronaute şi-au încheiat misiunea cu un tribut adus lui Martin Luther King Jr., în condiţiile în care, în SUA, luni este marcată ziua dedicată acestei personalităţi. Meir a spus că a fost eroul ei şi a ţinut să reamintească nişte cuvinte ale acestuia: „Poate că venim de pe nave diferite, dar suntem acum în aceeaşi barcă”.
Aceasta a fost a treia ieşire în afara ISS pentru Meir şi a şasea pentru Koch. Pe 15 ianuarie, cele două astronaute au avut o altă misiune în afara ISS pentru înlocuirea altor baterii.
Pe 25 ianuarie, astronauţii NASA Andrew Morgan şi ESA Luca Parmitano vor ieşi din avanpostul spaţial pentru a verifica un spectrometru.
Prima misiune în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) care a fost efectuată doar de astronaute – ce trebuia să aibă loc în luna martie 2019, dar a fost anulată din cauza lipsei unui costum de o mărime potrivită – a avut loc în octombrie. Atunci, Christina Koch şi Jessica Meir au înlocuit un sistem de control al bateriilor care se defectase.
Meir a venit pe ISS în luna septembrie 2019 şi atât ea, cât şi Koch s-au alăturat echipei de astronauţi a NASA în 2013. Clasa lor a avut cel mai mare procentaj de astronauţi candidaţi femei din istoria NASA, potrivit Mediafax.
După eşecul din luna martie, NASA a fost acuzată de sexism, mai ales că majoritatea angajaţilor sunt bărbaţi.
Sally Ride a fost prima femeie americană care a călătorit în spaţiu, la bordul navei spaţiale Challenger, 1983.
Un an mai târziu, astronauta sovietică Svetlana Savitskaia devenea prima femeie care a participat la o ieşire în afara staţiei spaţiale (Salyut 7).
Peste 500 de persoane au ajuns în spaţiu până în prezent, dar numai 11% au fost femei.
Pe de altă parte, în decembrie 2019, Christina Koch a stabilit un nou record pentru cea mai lungă perioadă petrecută în spaţiu de o femeie. Koch, în vârstă de 40 de ani, a sosit pe ISS pe 14 martie şi va reveni pe Terra în februarie, după 328 de zile petrecute în spaţiu. Anterior, recordul în domeniu i-a aparţinut tot unei astronaute a NASA, Peggy Whitson, care a petrecut 288 de zile la bordul ISS, în anii 2016 – 2017, potrivit Agenţiei spaţiale americane.